Yrittämisen edellytyksiä ja elinvoimaa – Nivalan Teollisuuskylä Oy 50 vuotta

 

Nivalan Teollisuuskylä Oy juhlii 50-vuotista taivaltaan. Merkkivuonna Suomen suurin Teollisuuskylä näkyy ja kuuluu. Tiedossa on monenlaisia tilaisuuksia ja tapahtumia.

Nivalan Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtaja Harri Poranen.

Nivalan Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtaja Harri Poranen kuvaa Teollisuuskylän tarinaa monessa suhteessa poikkeukselliseksi.

– Maailman meno on muuttunut 50 vuodessa moniulotteiseksi. Muutosvauhti on nopeaa ja kansainvälisyys tuo yrityksille alati uusia haasteita ja mahdollisuuksia. Teollisuuskylän historiassa korostuvat rohkeat päätökset. 1970-luvun alusta lähtien yrittäjät ja kunnan edustajat ovat luottaneet vahvasti Teollisuuskylän tulevaisuuteen.

Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtajana Poranen aloitti vuonna 2020.

– Silloin kiittelin julkisesti, että teollisuuskylässä on vakaa tilanne eikä erityisiä huolenaiheita ole. Muutamassa kuukaudessa tilanne oli täysin toinen. Tuli korona, ja tietyllä tavalla poikkeustilaa on eletty siitä lähtien.

Porasen mukaan asiakasyritykset ovat sopeutuneet hyvin taloudellisiin muutoksiin. Uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin on tartuttu nopeasti.

Tämä on johtanut siihen, että Teollisuuskylä Oy:n toimitilojen määrä on kasvanut lyhyessä ajassa noin 20 prosenttia. Kolmen vuoden aikana tuotantotilaa on tullut lisää 14 500 neliötä.

– Kuuntelemme asiakkaiden toiveita. Edeltäjieni viisaat päätökset, omistajan eli Nivalan kaupungin vankkumaton tuki ja osaava henkilöstö ovat mahdollistaneet yhtiön nopean kasvun.

Toimitilat tekemisen keskiössä

Teollisuuskylä rakennuttaa ja vuokraa yrityksille teollisuus- ja toimitiloja, hallinnoi kehittämishankkeita sekä tuottaa elinkeinopalveluja yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Toiminta-ajatus on ollut sama alusta lähtien ja siitä pidetään kiinni. Tekemisen keskiössä ovat toimitilat ja niiden kehittäminen. Mahdollistamme omalta osaltamme työtä ja yrittämistä Nivalassa.

Suomen suurin Teollisuuskylä näkyy, kuuluu ja kiinnostaa. Sadan hehtaarin alueella on lähes sata yritystä ja tuhat työpaikkaa. Isomman vision tarjoaa Kurunpuhto, jossa on 60 tonttia tuotannollisille yrityksille. Tiilimaalle, paikkakunnan keskeiselle 39 hehtaarin alueelle rakentuu liikekeskus. Lastaustiellä on raskaan liikenteen yrityksille tilaa toimia.

Suunnitelmissa on aurinkopuisto, ja Suomen suurin biokaasulaitoshanke etenee.

Yhteistyöllä eteenpäin

– Minulta kysytään usein, mikä on Nivalan ja Teollisuuskylä Oy:n menestyksen salaisuus. Tätä on hyvä kysyä myös teollisuuskylässä toimivilta yrityksiltä. Tiivistän vastauksen yhteen sanaan, ja se on yhteistyö. Teollisuuskylässä eri alojen yrittäjistä koostuva yhteistyöverkosto houkuttelee uusia yrittäjiä.

Menestystä ovat mahdollistamassa myös toimiva koulutus ja työvoiman saatavuus, jossa koulutuskuntayhtymä Jedu tekee erinomaista työtä. Nihak ry tarjoaa laadukkaita yrityspalveluja ja kehittämishankkeita sekä Oulun Yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tekee ansiokasta koulutus- ja tutkimustyötä.

Maatalouden rinnalle teollisuutta

1970-luvun alussa Nivalassa ryhdyttiin tuomaan maatalouden rinnalle teollisuustuotantoa teollisuuskyläympäristössä. Taustalla oli maaseudun rakennemuutos, joka vähensi merkittävästi maaseudun työvoiman tarvetta.

Teollisuuskylän suunnittelu käynnistyi vuonna 1972. Perusteellisten selvitysten myötä kunta päätti perustaa keskitetyn teollisuuskyläalueen lähelle taajamaa.

Työtä asian edistämiseksi tehtiin päättäväisesti. Tämä huomattiin Kehitysaluerahastossa: Nivala sijoittui teollisuuskylien perustamislistan kärkeen. Menestys pohjautui kunnanisien määrätietoiseen työhön, suunnitelmallisuuteen ja kehitysaluepolitiikkaan. Toukokuussa 1974 Kauppa- ja teollisuusministeriö päätti valtion tukeman teollisuuskylän sijoittamisesta Nivalaan.

Lukkarinmäeltä, nykyisen Pajatien kohdalta, toimintaa varten varattiin 10 hehtaarin alue.

Suunnitelmissa ei aikailtu. Teollisuuskylän peruskivi muurattiin 28. kesäkuuta vuonna 1974. Yhtiöjärjestys allekirjoitettiin saman vuoden lokakuussa, perustava yhtiökokous pidettiin marraskuussa ja ensimmäinen yritys Valon Tuote Oy aloitti toimintansa.

Onnistuneita päätöksiä

Juhlavuonna mennyttä aikaa on Porasen mukaan hyvä tarkastella onnistuneiden päätösten ja projektien kautta. Yksi merkittävä päätös on Teknologiakeskus Nitekin rakentaminen.

– Olemme kiitollisia päättäjien ja muiden vaikuttajien rohkeasta toiminnasta, joka mahdollistaa tämän päivän tekemisen. Asiakasyritysten ratkaisut ovat lopulta se keskeinen kasvun moottori, joka mahdollistaa jatkuvan kehittymisen, Poranen toteaa.

Merkkivuotta yritys juhlii pienin ja suurin tapahtumin. Juhlavuoden tunnus ja uudet nettisivut julkaistiin vastikään. Yrityksestä kertova video on julkaisua vaille valmis. Yritysjuhlat ovat syksyllä.

 

Teksti ja kuvat Elisa Kujala
Ilmakuva Jari Jyrkkä

Lisätietoja aiheesta antaa

Harri Poranen

Toimitusjohtaja

Vapaat toimitilat ja kehityshankkeet. Lisätietoa myös rakennushankkeista sekä niiden hankinnoista ja kilpailutuksista.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia