Tiilimaalla rakennetaan molemmilla puolilla kantatietä

Tiilimaan alue kehittyy nyt rivakasti. Isot maansiirtokoneet ja kuorma-autot möyrivät alueella tiuhaan, kun yritykset investoivat uusiin toimitiloihin Ylivieskantien kummallakin puolella.

Toinen Tiiliruukki-rakennus nousee radan varteen viime vuonna valmistuneen rakennuksen jatkoksi. Ollin Putkityö Oy:n tontti on kuvassa oikealla.

– Tiilimaa on hyvä ja näkyvä paikka myyntiyritykselle. Tänne on asiakkaiden helppo tulla, sanoo Miika Palola.

Parissa kuukaudessa Tiiliniityntien päähän on noussut lähes 400 neliön halli Palolan kaivinkoneita maahantuovalle yritykselle. Rakennus on viimeistelyä vaille valmis.

– Maanrakennustöistä lähtien halli on tehty omana työnä, velipojat ja isä ovat olleet kaverina. Katselin yritykselle sijaintia eri puolilta Nivalaa. Teollisuuskylän kanssa ajatukset kävivät heti yksiin. Tiilimaa on osoittautunut jo nyt erinomaiseksi paikaksi, ja uusia yrityksiä nousee viereen.

Nykyaikaiseen elementtihalliin sijoittuvat yrityksen verkkokauppa, koneiden huolto- ja varusteluosasto sekä toimistotilat. Erillinen 150 neliön varasto tulee päärakennuksen viereen.

Palola ostaa ja myy käytettyjä kaivinkoneita, pääasiassa minikaivureita. Pienessä määrin valikoimassa on pienkuormaajia, kurottajia sekä maanrakennus- ja maatalouskoneita. Koneet tulevat Keski-Euroopasta, Englannista ja Ruotsista, mutta myös kotimaasta. Verkkokaupassa on myynnissä varaosat ja lisävarusteet.

– Käyn koneet läpi, huollan, korjaan, maalaan ja laitan lisävarusteet tarvittaessa. Koneiden kunnostaminen on innostavaa ja parasta tässä työssä.

– Kauppa käy kohtalaisesti. Ennen Ukrainan sotaa jopa hyvinkin vilkkaasti. Nyt ihmiset harkitsevat tarkoin, mihin rahansa laittavat, mutta kaikenlaista tavaraa menee.

Kaivinkoneita menee kaikkialle Suomeen yksityisille ja yrityksille, urakoitsijoille, maanrakennus- ja kiinteistöalan toimijoille.

– Iso osa kaupasta tehdään niin, ettei asiakas edes näe konetta. Tietoja vaihdellaan puhelimitse. Kuvat ja videot lähtevät tietokoneella.

Yrityksen Palola perusti vuonna 2014. Hänellä on kone- ja metallialan ammattitutkinto ja vankka työkokemus. Paloperältä kotitalon autotallista Palola siirtää yrityksen toiminnot Tiilimaalle syksyllä.

– Yritykselle tulee oma tila yritystoimintaan varatulle alueelle, ja voin pitää työ- ja kotiasiat erillään. Koneita voi tulla katselemaan miltei mihin aikaan tahansa, eikä se häiritse ketään.

Tiilimaan keskeistä sijaintia kehuu myös Ollin Putkityö Oy:n toimitusjohtaja Simo Hosionaho.

– Näkyvä paikka kahden kantatien risteyksessä. Sitä silmällä pitäen valitsimme tontin keskeltä Tiilimaata, alueen parhaalta paikalta.

Tiilitien varteen Ylivieskantien oikealle puolelle yritys rakentaa 800 neliön toimitilat. Puolen hehtaarin tontille tulee myymälä-, varasto- ja tuotantotilaa 500 neliötä. Viereen nousee erillinen 300 neliön kylmävarastotila.

Päärakennuksesta tulee osin kaksikerroksinen. Toiseen kerrokseen on suunnitteilla 80 neliön sosiaalitilat. Hallin ulkovuorauksen väri on antrasiitin tummanharmaa. Pääsisäänkäynnin katoksessa ja ulko-ovissa toistuu oranssi tehosteväri.

Rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa, ja valmista pitäisi olla ensi vuoden maaliskuussa.

– Tiilitie siirtyy lähemmäksi tonttia ja sen myötä kulku tontille tulee suoraan pääoven eteen.

Tontti on Tiilimaan parhaalla paikalla, sanoo toimitusjohtaja Simo Hosionaho Ollin Putkityö Oy:stä

Toimitiloihin yritys investoi käytännön syistä.

– Nyt toiminta on kahdessa paikassa. Myymälä on keskustassa Kalliontiellä ja huolto- ja varastotilat 10 kilometrin päässä Järvikylällä. Päivän aikana on monta lähtöä Järvikylälle. Turha ajo jää pois, kun saadaan kaikki toiminnot saman katon alle.

– Tämä on iso hanke meidän kokoiselle yritykselle. Tätä on mietitty pitkään, useampi vuosi. Nyt asia on ajankohtainen. Saadaan myymälään nykyistä laajempi valikoima LVI-alan tuotteita esille ja voidaan palkata lisää väkeä, Hosionaho suunnittelee.

Ollin Putkityö tekee perinteistä LVI-alan työtä, hoitaa saneeraus- ja uudiskohteet suunnittelusta toteutukseen. Yritys on erikoistunut kaukolämpöverkostojen rakentamiseen ja hitsaukseen.

Asiakkaat ovat 100 kilometrin säteellä Nivalasta. Liikevaihdosta puolet tulee yksityiseltä sektorilta ja loput yrityksiltä ja julkisilta toimijoilta. Vuonna 1989 perustettu yritys työllistää kahdeksan henkilöä.

Hosionaho kehuu paikkakunnan yritystonttitarjontaa, joka kestää valtakunnallisen vertailun.

– Kurunpuhdossa on tontteja ja hajanaisesti muualla. Vaikka osa Tiilimaan alueista oli jo varattu, onnistuimme saamaan juuri sen tontin, jonka halusimme.

Kevättalveksi suunnitelmissa on myymälän avajaiset ja yrityksen 35-vuotisjuhlat.

Tonttitilanne kiinnostaa

Teollisuuskylän toimitusjohtaja Harri Poranen on tyytyväinen, kun Tiilimaan rakentuminen etenee.

– Yritykset näkevät alueen potentiaalin. Tontteja on varattu, ja vapaista tonteista käydään keskusteluja viikoittain.

Porasen mukaan Tiilimaalle on löytynyt yrityksiä, jotka hyötyvät alueen keskeisestä sijainnista.

– On hienoa, että yritykset suuntaavat rohkeasti tulevaan ja investoivat haasteellisesta taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Eteenpäin mennään määrätietoisesti.

Tiilimaalla rakennetaan kolmessa kohdassa. M. Palola Oy:n toimitila on lähes valmis, Ollin Putkityö Oy:n rakennustyömaa on hyvällä alulla ja toisen Tiiliruukki-rakennuksen seinäelementit nousevat parhaillaan radan varteen.

Ja jatkoa seuraa. RST Steel Oy muutti Tiilimaalle uusiin tiloihin viime vuonna. Toisen samanlaisen hallin rakentaminen käynnistynee lähiaikoina, ja varatuilla tonteilla alkaa tapahtua ensi vuonna.

Tiiliruukki on myös aloitteleville ja pienyrityksille. Viime vuonna valmistuneen ensimmäisen Tiiliruukki-rakennuksen tilat varattiin miltei saman tien. Nyt viereen nousee toinen samanlainen rakennus.

Tilojen koko vaihtelee 140 neliöstä 190 neliöön. Osa halleista on läpiajettavia. Vuoden vaihteessa valmistuvista tiloista kolmasosa on varattu.

– Tiiliruukki kiinnostaa paikallisia yrityksiä, jotka laajantavat toimintaansa tai haluavat paremmalle sijainnille, Poranen sanoo.

Tiilimaan 39 hehtaarin aluetta rakennetaan Porasen mukaan liikekeskus-ajatuksella.

– Alueelle toivotaan ja haetaan erityisesti liikenneasemaa. Kurunpuhdon alue on varattu yritysten teolliseen toimintaan.

Sekä Tiilimaan että Kurunpuhdon valtakunnallinen markkinointi on käynnissä.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia