Revontulet toivat Gonzalo Redondon Espanjan Soriasta Nivalaan

Espanjalainen ict-alan opiskelija Gonzalo Redondo on kolmen kuukauden Erasmus-vaihdossa Nivalassa. Vaihto järjestyi Koulutuskeskus Jedun kautta. Työharjoittelu on Nivalan Teollisuuskylässä.

Gonzalo Redondo on kotoisin Keski-Espanjan pohjoisosasta Sorian 40 000 asukkaan kaupungista.

Redondo on kotoisin vuoristoiselta seudulta Keski-Espanjan pohjoisosassa sijaitsevasta Sorian 40 000 asukkaan kaupungista. Hänen opiskelupaikkansa, teknillinen oppilaitos I.E.S Andalán, on 150 kilometrin päässä Soriasta Zaragozan kaupungissa. Alueella asuu 700 000 ihmistä.

Suomesta hän kiinnostui opiskelukaverinsa kautta, joka kertoi mukavia tarinoita maasta, jossa perheet asuvat pienissä omakotitaloissa välimatkojen takana. Omakotitalot Redondo huomasi heti.

– Espanjassa asutaan kerrostaloissa, jotka ovat lähellä toisiaan. Kerrostalot ovat yleisiä pienissä ja isoissa kaupungeissa.

Suomi on hänen mukaansa kaukana Espanjasta. Matka Madridin ja Lontoon kautta Helsinkiin kesti 20 tuntia.

– Tulin vanhempieni kanssa. He jäivät lomailemaan pääkaupunkiseudulle, ja minä lähdin junalla Nivalaan.

Redondon työharjoittelu on Teknologiakeskus Nitekissä ELME Studiossa.

– Tehtävänäni on kehittää rikkinäisen testipalan tunnistava äänianturi ja suunnitella 3D-tulostimen lämpödataa käsittelevä ohjelma. Työ on kiinnostavaa ja vaikeaa. Haluan onnistua tässä.

Suomessa työpäivän keskeyttävää ruokatuntia hän ihmettelee.

– Porukka menee säännöllisesti lounaalle klo 11. Espanjassa on päivällä lyhyt tauko. Lounas on työpäivän jälkeen ja päivällinen kello 21.30.

Nivalaa hän kehuu mukavaksi pieneksi kaupungiksi, jossa riittää nähtävää. Suomen ja Espanjan perinteet hän on huomannut varsin erilaisiksi. Jäähallia jääkiekko-otteluineen hän kuvaa isoksi ihmetyksen aiheeksi.

– Minulle täysin uutta. Meillä on jalkapallo.

Uimahallin sauna oli sokki alastomine saunojineen.

– Istuin saunassa pyyhe päällä. Espanjassa pitää mennä todella erikoiseen paikkaan, jos haluaa saunaan.

Viikonloppuisin hän matkustelee opiskelukavereidensa kanssa Suomessa ja ulkomailla.

Ensimmäisenä matkakohteena oli Rovaniemi, joulumaa ja joulupukin paja.

– Söimme poroa paistettuna, keitettynä ja kebab-poroa. Hyvää oli.

Tutuksi ovat tulleet myös Tampere ja Helsinki. Kokkolassa meri oli jäässä ja ihmiset pilkkivät meren jäällä. Uutta sekin.

–  Suomessa on kylmä. Espanjassa lämpötila laskee vain muutaman kerran vuodessa pakkasen puolelle. Ei siellä meri jäädy.

Uikon saunaan Redondo aikoo suunnistaa uudemman kerran. Monta asiaa on selvitettävä ennen kesäkuun lopun kotimatkaa. Kuten se, mitä suomalaiset tekevät työpäivän jälkeen.

– Täysi mysteeri. Espanjassa tavataan ystäviä iltaisin baareissa.

Suomen valoisat yöt ovat tehneet espanjalaisnuorukaiseen lähtemättömän vaikutuksen.

– Espanjassa on tähän aikaan vuodesta yöllä kahdeksan tuntia pimeää.

Ja ne revontulet. Ne Redondo näki Tallinnassa.

– Olin onnekas. Sain revontulista komeita valokuvia.

Kansainvälinen opiskeluvaihto kiinnostaa

ELME Studiossa ensimmäinen Erasmus-vaihdon harjoittelija oli Saksasta kesällä 2019. Opiskelijavaihdon toteutti Centria ja isäntäorganisaationa toimi Nivalan Teollisuuskylä. Oulun yliopiston kautta ELME Studiossa oli viime vuonna kansainvälisessä tutkimusvaihdossa kaksi harjoittelijaa eteläisestä Euroopasta ja yksi Lähi-idästä. Isäntäorganisaationa toimi Kerttu Saalasti Instituutti.

– ELME Studio on harjoittelijoille kiinnostava toimintaympäristö. Kansainvälisten harjoittelijoiden lisäksi meillä on vuosittain noin 40 työssäoppijaa ja harjoittelijaa JEDUsta ja Centriasta, kertoo Nivalan Teollisuuskylä Oy:n kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen.

Koulutuskeskus JEDUssa kansainvälistä opiskelijavaihtoa on toteutettu vuodesta 2003. Vuosittain vaihdossa on lähes sata opiskelijaa ja 20 opettajaa. Ennen koronaa vaihdossa oli jopa 150 opiskelijaa. Suosituimpia kohteita ovat Espanja, Saksa, Puola ja Irlanti. JEDUlla on vuosittain 20-40 vaihto-opiskelijaa ulkomailta ja 50-60 ulkomaista opettajaa.

JEDU etsii vaihtoon tuleville opiskelijoille harjoittelupaikkoja toimialueensa yrityksistä. Vastavuoroisesti eurooppalaiset yhteistyöoppilaitokset etsivät JEDUn opiskelijoille sopivia työpaikkoja, avustavat ja antavat vinkkejä majoitukseen ja matkustamiseen.

 

Lisätietoja

Nivalan Teollisuuskylä Oy, kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen +358 400 392 463, jari.tirkkonen(at)nitek.fi
Oulun yliopisto Kerttu Saalasti Instituutti, projektipäällikkö Aappo Mustakangas +358 50 511 9346, aappo.mustakangas(at)oulu.fi
Koulutuskeskus JEDU, KV-koordinaattori Hannu Simi, +358 40 3120 441, hannu.simi(at)jedu.fi

 

Lisätietoja aiheesta antaa

Harri Poranen

Toimitusjohtaja

Vapaat toimitilat ja kehityshankkeet. Lisätietoa myös rakennushankkeista sekä niiden hankinnoista ja kilpailutuksista.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia