NTcab Oy – Pienestä metallipajasta kansainväliseksi ohjaamojen valmistajaksi

Lähes 40 vuodessa NTcab Oy on kehittynyt merkittäväksi työkoneohjaamoiden valmistajaksi.

Ensimmäinen hytti valmistui Fahr-leikkuupuimuriin. Hyvä näkyvyys on ollut alusta lähtien edellytys yrityksen valmistamille ohjaamoille.

Vuosi 1983

Itsensä työllistäminen oli Paavo Erkkilän ja Lauri Kumpusalon tavoitteena, kun he vuonna 1983 perustivat Nivalan Terästuote Oy:n. Yritys teki metallialan alihankintaa. Aluksi monenlaisia metallitöitä ja teräsrakenteita valmistui rakennusteollisuuden tarpeisiin lähialueen yrityksille.

NTcab Oy -nimellä yritys on toiminut vuodesta 2006. Yritys valmistaa turvaohjaamoja puutavaranostureihin, pienkuormaajiin, tiehöyliin, materiaalinkäsittelykoneisiin sekä kaivos- ja metsäkoneisiin. Ensi vuonna toiminnan aloittamisesta tulee kuluneeksi 40 vuotta.

Leikkuupuimurin hytistä se lähti

1980-luvun lopulla Nivalan Terästuote Oy ryhtyi suunnittelemaan metallitöiden ohella leikkuupuimurin hyttejä paikallisten maanviljelijöiden toiveista. Avomallin puimureihin tarvittiin sääsuojia työnteon helpottamiseksi.

Ensimmäinen ohjaamo valmistui Deutz-leikkuupuimuriin 1980-luvun lopulla. Asiakkaita riitti, ja maakunnasta puimureita alkoi ilmestyä yrityksen pihalle jonoksi asti.

Vuonna 1992 NT-mallin ohjaamo

1990-luvun alussa kotimaiset konetehtaat ryhtyivät valmistamaan hytillisiä puutavaranostureita. Se tiesi kasvua Nivalan Terästuotteelle. Parin vuoden tuotekehittelyn tuloksena syntyi ensimmäinen NT 90 -mallin ohjaamo.

Asiakkaat lähettivät nosturit Nivalaan, ja ohjaamot asennettiin työkoneisiin yrityksen toimitiloissa. Se oli käsityötä.

Ohjaamojen myynti ja markkinointi oli keskitetty yrittäjä Esa Pätsin omistamalle Rindos Oy:lle. Yritys tilasi ohjaamot Nivalan Terästuotteelta ja myi ne asiakkaille.

Liiketoiminnan pääpaino oli edelleen erilaisissa metallitöissä, mutta puutavaranosturien turvaohjaamoissa on yrityksen ohjaamotuotannon alku.

Vuonna 1995 ensimmäiset ohjaamot myytiin kotimaiselle konetehtaalle. Toimitusmäärät alkoivat kasvaa tasaisesti.

Vuonna 2004 yrityskauppa ja ohjaamosta päätuote

2000-luvun alussa ohjaamotuotanto monipuolistui. Konepajat tarvitsivat ohjaamoja monenlaisiin raskaan kaluston työkoneisiin, metsä- ja kaivoskoneisiin sekä tiehöyliin. Ohjaamoja ryhdyttiin rakentamaan ruostumattomasta teräksestä, ja se oli siihen aikaan iso asia.

Markkinarako löytyi pienistä kotimaisista konetehtaista, jotka tarvitsivat yksittäisiä erikoisohjaamoja, muutaman kymmenen tai sadan kappaleen toimituksia. Uusia asiakkaita alkoi löytyä nosturivalmistajien lisäksi.

Yrityskaupalla vuonna 2004 Rindos Oy osti koko Nivalan Terästuote Oy:n osakekannan. Omistajaksi tuli yrittäjä Esa Pätsi, joka tunsi alan toimijat ja oli tehnyt pitkään yhteistyötä NT-ohjaamoiden myynnissä. Yritykset fuusioitiin, ja aputoiminimeksi tuli NTcab Oy.

Yritys erikoistui ohjaamovalmistukseen, ja turvaohjaamosta tuli päätuote. Tuotanto keskittyi ohjaamojen suunnitteluun ja valmistukseen.

Yritys valmisti edelleen erilaisia teräs- ja runkorakenteita metsä- ja työkoneisiin.

Vuodesta 2006 lähtien yrityksen nimi on ollut NTcab Oy. Kirjaimet NT viittaavat Nivalan Terästuotteeseen ja ohjaamoa kuvaava englannin kielen sana cab otettiin nimeen kansainvälistä markkinointia ajatellen.

Uudet toimitilat vuonna 2009

NTcab menestyi jo niin hyvin, että Ruojantien toimitilat kävivät ahtaaksi. Lopulta vuokrahalleja oli useita eri puolilla teollisuuskylää. Se aiheutti haasteita tuotannolle ja sen kehittämiselle.

Yritys alkoi suunnitella ohjaamovalmistukseen tarkoitettuja tuotantotiloja Nivalan teollisuuskylään. Edes maailmanlaajuinen pankkikriisi vuosina 2008-2009 ei hidastanut yrityksen määrätietoisia toimitilasuunnitelmia.

Nivalan Teollisuuskylä Oy:n rakennuttamiin Savenvalajantien 3500 neliön toimitiloihin NTcab muutti syksyllä vuonna 2009. Sen myötä koko tuotanto saatiin saman katon alle. Tiloja on laajennettu kolme kertaa.

NTcab Oy:n suunnittelemalle NTAli-ohjaamolle haettiin patentti vuonna 2010. Puutavaranosturiin suunniteltu malli on edelleen tuotannossa. Vuonna 2010 ohjaamoja valmistui alun toistasataa vuodessa. Työntekijöitä oli 30.

Vuonna 2012 kansainvälisille markkinoille

NTcab suuntasi määrätietoisesti kansainvälisille markkinoille vuonna 2012. Yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Antti Hyyryläinen palkattiin ulkomaanmyyntiin ja toimitusjohtaja Esa Pätsi keskittyi yhtiön johtamiseen ja kotimaan markkinoihin.

Aktiivinen markkinointi ja hankeyhteistyö tuotti tulosta. Ensimmäiset ulkomaan toimitukset lähtivät Ruotsin hakkurintekijöille ja nosturinvalmistajille. Naapurimaan kautta markkinat avautuivat Itävaltaan ja Norjaan.  Vuonna 2012 ohjaamoja valmistui noin 200 vuodessa.

Vuonna 2016 yritys osallistui kansainvälisille Bauma-konemessuille Münchenissä. Tapaus on yrityksen historiassa merkittävä: kansainväliset konevalmistajat löysivät yrityksen. Vuonna 2016 NTcab investoi ensimmäiseen teollisuusrobottiin. Hitsausrobotti tuli ohjaamorunkojen hitsaukseen.

Tänä päivänä yritys tekee ulkomaankauppaa Saksaan, Hollantiin, Italiaan, Espanjaan ja Britteinsaarille. Yksittäisiä tilauksia tulee eri maista, viimeksi Etelä-Amerikasta. Markkinat ovat pääasiassa kotimaassa, vientiin menee 20 prosenttia.

Räätälöityjä turvaohjaamoja pk-yrityksille

NTcab Oy:n asiakkaat ovat alansa johtavia pieniä ja keskisuuria erikoistyökone- ja nosturivalmistajia.

Yritys on keskittynyt tuotannossaan muutaman kymmenen tai sadan kappaleen asiakaskohtaisesti suunniteltuihin sarjoihin.

Alkuun ohjaamot olivat pitkälti maalattuja runkoja, jotka asiakas varusteli itse. Nykyään lähes kaikki ohjaamot tehdään valmiiksi asiakkaan toiveiden mukaan pintakäsittelyä, sisustusta, sähköistystä ja ilmastointia myöten.

Ohjaamojen varustelutaso ja asennettavat komponentit vaihtelevat. Kaikki tuotannon vaiheet tapahtuvat Nivalassa. Tuotekehitys suunnittelusta valmiiksi tuotteeksi kestää puolesta vuodesta useampaan vuoteen. Tarvittaessa uusi tuote saadaan tuotantoon nopeasti esimerkiksi asiakkaan valmiiden kuvien myötä.  Yksittäiskappaleita tehdään harvoin. Turvaohjaamot testaa VTT:n testilaboratorio.

Ohjaamon materiaali on teräs, ruostumaton teräs tai alumiini. Asiakkaan tehtäväksi jää ohjaamon asennus työkoneeseen.

Vuonna 2021 omistajaksi Tampereen Konepajat Oy

Yrityskaupalla huhtikuussa 2021 NTcab Oy:stä tuli Tampereen Konepajat Oy:n tytäryhtiö. Konsernin liikevaihto on yli 40 miljoonaa. Toimintaa on kahdeksalla paikkakunnalla. Työntekijöitä on reilut 200.

NTcab Oy:n tavoitteena on kasvaa edelleen asiakkaiden mukana ja vahvistaa asemia markkinoilla. Työtä tehdään sen eteen, että yrityksen turvaohjaamot tulisivat laajasti konerakentajien tietoon ympäri Eurooppaa. Näkymät markkinoilla ovat hyvät.

Liikevaihto

NTcab Oy:n liikevaihto vuonna 2021 oli 8 milj. euroa. Yritys työllistää reilut 60 työntekijää. Ohjaamoja valmistuu lähes 700 kappaletta vuodessa.

 

Teksti Elisa Kujala
Kuvat NTcab Oy
Ilmakuva Neliömedia

Lisätietoja aiheesta antaa

Harri Poranen

Toimitusjohtaja

Vapaat toimitilat ja kehityshankkeet. Lisätietoa myös rakennushankkeista sekä niiden hankinnoista ja kilpailutuksista.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia