Nivalan alue on metallin 3D-tulostuksen edelläkävijä – Me3Lab-hankeella ELME Studioon rakentui alan tutkimukseen valmistuslaboratorio

ELME Studioon on valmistunut uusimmalla teknologialla varustettu metallin 3D-tulostusympäristö. Taustalla on Me3Lab-hanke, jonka tavoitteena oli metallien 3D-valmistuslaboratorion käynnistäminen.

Hyvin ilmastoidussa metallin 3D-tulostintilassa näytekappaleiden ja tulostimen äärellä vas. kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen, tutkimusjohtaja Antti Järvenpää, laboratorioteknikko Pekka Takanen ja projektitutkija Aappo Mustakangas.

– Metallin 3D-tulostus on kehittymässä teollisuuteen varteenotettavaksi valmistusmenetelmäksi. Nivalan alue on kansallisesti alan edelläkävijä, toteaa hanketta johtanut kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen Nivalan Teollisuuskylä Oy:stä.

Nelivuotisen hankeen aikana Nivalan Teollisuuskylälle hankittiin Suomen modernein ja tehokkain metallien 3D-tulostuslaite lisälaitteineen. Se mahdollistaa metallin soveltavan tutkimuksen ja sellaisten kappaleiden suunnittelun ja valmistamisen, joita on lähes mahdoton tehdä perinteisillä menetelmillä, kuten esimerkiksi sorvaus ja jyrsintä.

Pitkälle kehitetty tutkimusympäristö on vaikuttanut FMT-tutkimusryhmän kansainvälistymiseen. ELME Studio tunnetaan kotimaassa ja ulkomailla muun muassa kansainvälisten tutkimushankkeiden ja -julkaisujen myötä.

Yhteiskunnallinen murros ja megatrendit asettavat uusia haasteita ja mahdollisuuksia yhteiskunnalle. Muun muassa hiilineutraalius, digitalisoituminen, globalisaatio ja koronaepidemia vaativat kestävän kehityksen ja huoltovarmuuden näkökulmasta uusia ratkaisuja. 3D-tulostus on yksi merkittävä teknologia näiden haasteiden selättämiseksi. Menetelmä soveltuu tuotantotekniikkana pienille ja isoille yrityksille, joten se sopii hyvin Nivalan kaltaisille harvaan asutuille seuduille ja vahvistaa alueellista teknologiaosaamista.

Tutkimustuloksia hyödynnetään jatkohankkeissa, joissa syvennetään uuden menetelmän käyttöönottoa ja teknologialla valmistettavien osien käytettävyyttä teollisuudessa. Tulostusteknologian hyödyntämisessä Suomi on viitisen vuotta kärkimaista jäljessä.

– Alueen tulostusosaaminen mahdollistaa kärkitason saavuttamisen valituilla osa-alueilla tulevaisuudessa. Hankkeesta saatu teollisuuden palaute on ollut positiivista. Kiitos onnistumisesta kuuluu hankkeen koko toteutustiimille, Tirkkonen toteaa.

Metallien 3D-valmistuslaboratorio vahvistaa Nivalan ELME Studion kehittämisympäristöä, Nivalan Teollisuuskylä Oy:n ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmän mahdollisuutta palvella alueen teollisuutta uuden tuotantotekniikan soveltamisessa ja edesauttaa alueen teollisuuden kilpailukyvyn kasvua.

Hankkeen päärahoittaja oli EAKR/Pohjois-Pohjanmaan liitto. Hankkeeseen osallistuivat Nivalan kaupunki, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry, Oulun yliopisto, Koulutuskeskus JEDU, Nivalan Teollisuuskylä Oy ja hankkeessa mukana olevat yritykset.

Lisätietoja aiheesta antaa

Jari Tirkkonen

Kehittämispäällikkö

ELME Studio


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia