Naudanlihantuottajasta kasvinviljelijäksi – Ossi Erkkilälle Nivalan kaupungin vuoden 2022 yrittäjäpalkinto

Naudanlihantuottaja Ossi Erkkilä on saanut Nivalan kaupungin vuoden 2022 yrittäjäpalkinnon. Palkinto luovutettiin lauantaina kaupungin järjestämässä juhlassa.

Nivalan kaupungin yrittäjäpalkinnon Ossi Erkkilä otti vastaan Päivi Stenrothin kanssa.

Nivalan Erkkisperällä Kytölän tilalla Erkkilä kasvattaa 200-päistä lihakarjaa ja viljelee pääasiassa ohraa, kauraa ja vehnää. Tilan pinta-ala on reilut 200 hehtaaria.

– Nyt tilanpito on muutoksessa. Aion siirtyä kokopäiväiseksi kasvinviljelijäksi. Nautojen määrää olen vähentänyt keväästä lähtien, ja ensi kesänä myyn loputkin Atrialle, Erkkilä sanoo.

Ratkaisu ei ollut helppo. Vuosien tuumailujen jälkeen kasvinviljely vei voiton eläintuotannosta.

– Erilaisia laskelmia on tehty. Liikevaihtoon tulee notkahdus, se on selvä. Entinen malli olisi tarkoittanut isoja investointeja. Nyt on aika kokeilla jotakin muuta. Sanotaanko näin, että keskityn ydinliiketoimintaan eli kasvinviljelyyn. Siinä saan parhaiten omat vahvuuteni esille.

Erkkilä tavoittelee tilan pelloilta entistä parempaan satoa sekä määrällisesti että laadullisesti.

– Pellot pitää saada huippukuntoon. Viljelytoimet on tehtävä perusteellisesti ojituksia ja kalkituksia myöten.

Viljelijän uran Erkkilä aloitti vuonna 2002 yhdessä vanhempiensa kanssa maatilayhtymän muodossa. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen tila siirtyi Erkkilälle vuonna 2013.

Tilaa Erkkilä on kehittänyt määrätietoisesti. Peltoala on tuplaantunut ja konekanta uudistunut. Onpa tilalle noussut uusi viljankuivaamokin. Eikä aivan mikä tahansa kuivuri. Hakkeella toimivassa kuivaamossa on automatisoitu tekniikka, joka toimii mobiililaitteella etäyhteydellä. Korkeutta rakennuksella on 27 metriä. Se on mitä ilmeisemmin yksi Suomen korkeimmista kuivaamoista.

– Saattaapa olla Nivalan korkein rakennus kirkon ja vesitornin jälkeen, Erkkilä arvelee.

Viljankuivaamo on Erkkilän ja hänen naapurinsa Antti Niemelän yhteishanke.

– Meillä oli kuivauskapasiteetin puute. Se oli perimmäinen idea, kun viime vuonna ryhdyimme hankkeeseen. Kuivaamo tehtiin omiin ja alueen isäntien tarpeisiin. Yritettiin tehdä siitä sen kokoinen, että se palvelisi mahdollisimman pitkään.

Tänä syksynä kuivaamo otettiin käyttöön ja viljaa kuivattiin kaksi miljoonaa kiloa.

Yrittäjäpalkinto on Erkkilälle iloinen yllätys.

– Tämä on iso tunnustus tehdystä työstä. Takana on pitkä ja kova työ. Tämä kannustaa jatkamaan.

Palkintoperusteissa kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu toteaa, että Ossi Erkkilä on kehittänyt toimintaansa pitkäjänteisesti ja tulevaisuutta katsoen.

– Erkkilä on esimerkillinen toimija tilojen välisen yhteistyön kehittämisessä. Hän on tuonut myös Nivalalle positiivista näkyvyyttä uuden viljankuivaamon myötä.

Nivalan kaupunki on jakanut yrittäjäpalkinnon vuodesta 1978 lähtien. Vuoden yrittäjän kaupunki valitsee Nivalan Yrittäjät ry:n ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Palkinto jaetaan vuorovuosin maatalousyrittäjän, teollisen yrityksen ja palvelualan yrityksen kesken.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia