Maaseutunäyttelyyn tutustui 12000 kävijää

Pohjois-Suomen suurimpaan maaseutunäyttelyyn Nivalassa tutustui 12 000 kävijää.

Hankkija Oy:n osastolla esittelijöinä olivat Mikko Löytynoja, Heidi Kinnunen ja Ossi Kervinen.

Hankkija Oy:n osastolla myyntipäällikkö Mikko Löytynoja sonnustautuu toiseen näyttelypäivään aurinkoisissa tunnelmissa.

– Hyviä kontakteja ja keskusteluja on ollut paljon. Ammattiviljelijät ovat liikkeellä. Kävijöitä kiinnostaa sisäruokintakauden ratkaisut. Tilakäyntejä on sovittu pitkälle syksyyn, Löytynoja kertoo.

Maaseutunäyttelyssä Hankkijalla on useampi osasto. Esillä ovat rehuteollisuus, monipuolinen konekanta, traktorit, rehuvaunut ja korjuukoneet. Löytynoja vastaa Pohjois-Suomen Hankkijan rehukaupasta.

Haasteellisesta markkinasta huolimatta kauppa käy Löytynojan mukaan hyvin.

– Ostamme viljaa, josta valmistetaan rehua. Vilja on kotimaista. Viime vuosi oli poikkeus. Omavaraisuusaste ei riittänyt, oli turvauduttava tuontitavaraan.

Ukrainan tilanne vaikuttaa Hankkijan toimintaan. Maailman vehnäntuotannosta 20 prosenttia tulee Ukrainan alueelta. Se on nyt pois markkinoilta.

– Maissit ja rypsit ovat myös Ukrainasta. Tilanne vaikuttaa koko alan toimintaan. Tiettyjä raaka-aineita on vaikea saada.

Jonna ja Jari Tuura saapuivat näyttelyalueelle lauantaina puolen päivän aikaan Ylivieskasta. Mukana olivat lapset Adelina, Edvin, Edvard.

– Kyllä näin iso maaseutunäyttely kiinnostaa. Maalta olen kotoisin, ja maahommia on tullut tehtyä. Kaikki koneet kiinnostavat. Perheessä on tulevia konemiehiä, Jari Tuura kertoo.

Näyttelyssä he aikovat suunnata ensin koneosastolle traktoreiden pariin, sieltä lasten osastolle ja eläinosaston kautta ravintolaan.

– Grillimakkaraa on toivottu. Fiiliksen mukaan mennään tämä päivä, Jenna Tuura sanoo.

– Kun maaseutunäyttely järjestetään näin lähellä, niin totta kait paikan päälle pitää tulla hakemaan alan viimeisintä tietoa, sanoo Kärsämäen Välikylällä maatilaa isännöivä Kyösti Eskola.

Työnäytöksiä hän seurasi yhdessä Ahti Eskolan ja Miikka Korrin kanssa.

– Kaikki esillä olevat koneet kiinnostavat. Erityisesti rehunteko- ja sadonkorjuukoneet.

Miesten näyttelypäivä oli hyvässä alussa. Työnäytösten jälkeen he aikoivat siirtyä näyttelyosastojen pariin.

– Työnäytökset ovat aina hyödyllisiä. Näkee alan viimeisimmät uutuudet ja voi seurata hyvin läheltä koneiden toimintaa, maatalouskoneurakoitsijana toimiva Miikka Korri sanoo.

Nykyaikaista teknologiaa esittelevät työnäytökset ovatkin Nivalassa pidettävän maaseutunäyttelyn erikoisuus. Työnäytöksissä muokataan maata, kynnetään, karhitaan, niitetään, paalataan, silputaan rehua ja levitetään kalkkia. Työnäytökset järjesti AgroTeknoa-hanke.

Eläinosastolla huomion kohteena ovat niin vasikat, lampaat kuin alpakatkin. Suurimman huomion vie terapiasonni Sisu.

Sisu on Jenna Jaakolan omistama reilun vuoden ikäinen ”ihmisrakas lemmikkisonni”, joka rakastaa hoitoa ja huomiota.

Sisu syntyi harvinaisen vaikean poikimisen yhteydessä. Leukaluu oli syntyissään poikki. Useamman kuukauden ”tehohoidon” jälkeen leuka saatiin korjattua.

Sisun kanssa Jenna vierailee erilaisissa tapahtumissa.

– Maaseutunäyttelyn järjestelyt ovat sujuneet todella hyvin yöllisestä rankkasateesta huolimatta, sanoo näyttelypäällikkö Pekka Ruostetsaari.

– Vettä tuli yöllä paljon. Näyttelyalueella autolla ajoa on rajoitettu. Nyt aurinko paistaa ja kenttä kuivaa nopeasti. Se pelastaa päivän, Ruostetsaari toteaa näyttelykiireiden keskellä.

Nivalan kaupungin järjestämään tapahtumaan tutustui ensimmäisen näyttelypäivän aikana perjantaina 5500 kävijää. Ennakkoon kävijöitä odotettiin 10 000.

– Tänään lauantaina odotamme vielä enemmän väkeä. Lauantai on perinteisesti lapsiperheiden päiviä, ja liikkeelle lähdetään koko perheen voimin.

Näytteilleasettajilta Ruostetsaari on saanut hyvää palautetta.

– Osastoja on 137 ja lisäksi kaupungin omat yhtiöt, puolustusvoimat ja poliisi, Ruostetsaari sanoo ja kiiruhtaa järjestelytiimin palkitsemistilaisuudesta parkkipaikalle hinaamaan kiinni jäänyttä autoa.

Maaseutunäyttelyn järjestäjät: Nivalan kaupunki, pääyhteistyökumppanit Maaseudun Tulevaisuus, Suomalainen Maasutu, Agco Suomi, Osk Pohjalan Maito ja Valio.

Valokuvia Maaseutunäyttelystä 2022


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia