Aurinkopuisto nousee Kurunpuhtoon – Ensi vuonna Vierikankaantiellä tarjotaan Vierivoimaa

Kotimainen energiayhtiö Skarta Energy Oy suunnittelee aurinkopuiston rakentamista Kurunpuhtoon teollisuusalueen itäosaan. Alue on laajuudeltaan seitsemän hehtaaria ja sijaitsee Vierikankaantien läheisyydessä tien oikealla puolella.

Nivalan kaupunki on varannut Kurunpuhdosta aurinkopuistolle reilun seitsemän hehtaarin maa-alan. Aurinkopuistoon tulee tie Vierikankaantieltä.

Alueen omistaa Nivalan kaupunki, joka on tehnyt maanvuokraussopimuksen yrityksen kanssa.

– Suunnitelmissa on 5 MW:n Vierivoima-aurinkopuisto, joka tuottaa sähköä teollisuusalueen yrityksille, kertoo Skarta Energyn varatoimitusjohtaja Vikke Saarelainen.

Määrä vastaa reilun 300 sähkölämmitteisen omakotitalon sähköntarvetta.

Vierivoima on Skarta Energyn kehittämä paikallinen energiaratkaisu. Käytännössä Vierivoima tarkoittaa tuuli- ja/tai aurinkovoimalla tuotettua, hinnaltaan kilpailukykyistä sähköä lähiseudun toimijoille.

– Teollisuuskylässä toimiville yrityksille Vierivoima tuo ennen kaikkea lähellä tuotettua, edullista energiaa sekä maine- ja kilpailuetua. Vierivoima lisää paikallista osaamista ja kysyntää, tuo työpaikkoja rakentamiseen ja ylläpitoon sekä luo myönteistä virettä, uutta elinvoimaa ja verohyötyjä.

Saarelaisen mukaan aurinkopuisto sopii erinomaisesti Kurunpuhtoon.

– Kurunpuhdon alue on malliesimerkki Vierivoima-kohteesta, jossa voidaan tarjota uusiutuvaa ja edullista energiaa.

Aurinkovoima vie Saarelaisen mukaan tuulivoimaa vähemmän maa-alaa.

– Aurinkovoimaa voidaan rakentaa nopeasti vaikka joutomaalle, minkä ansiosta se ei vaadi metsien kaatamista ja eikä uhkaa Suomen hiilinieluja.

Kurunpuhtoon on suunnitteilla 10 000 kaksipuoleista aurinkopaneelia. Paneelit asetetaan telineille noin 45 asteen kulmaan. Paneelikentät ovat matalia, ja puustoa on ympärillä. Käytännössä paneelit eivät erotu maisemasta.

Aurinkopuiston rakentaminen kestää kolme kuukautta ja työllistää rakennusaikana 6-7 henkilöä. Valmis laitos toimii 1-3 huoltohenkilöstön voimin.

– Suomi tarvitsee aurinkovoimaa ilmastotavoitteidensa saavuttamiseen. Sitä tarvitaan myös monipuolistamaan Suomen uusiutuvan energian kokonaisuutta, mikä koostuu tällä hetkellä tuuli-, ydin-, ja vesivoimasta. Aurinkovoima tasaa tuulivoiman säävaihteluja, Saarelainen sanoo.

Hankkeelle on haettu Business Finland Oy:n rahoitusta.

– Positiivisen päätöksen jälkeen tarkennamme yhdessä kaupungin kanssa tarvittavat toimet puiston toteuttamiseen.

Skarta Energy Oy:n tavoitteena on tuottaa Kurunpuhdossa aurinkoenergiaa viimeistään keväällä 2024.

Skarta Energy on kotimainen, uusiutuvan energian hankekehitysyhtiö. Yrityksen toiminta laajenee tuulivoiman, aurinkoenergian ja vetyratkaisujen arvoketjussa kohti puhtaan energian kokonaishankkeita. Tulevaisuudessa yritys on myös energian tuottaja ja myyjä. Skarta Energyn omistavat rahoitusalan yhtiö CapMan Oyj ja energiarakentamiseen keskittyvä NYAB Oyj.

Yritys toimii tällä hetkellä kotimaassa, mutta kasvunäkymät ovat Saarelaisen mukaan hyvät myös Pohjoismaiden markkinoille.

Lisätietoja aiheesta antaa

Harri Poranen

Toimitusjohtaja

Vapaat toimitilat ja kehityshankkeet. Lisätietoa myös rakennushankkeista sekä niiden hankinnoista ja kilpailutuksista.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia