Rokkitupa muutti teollisuuskylään – Viihtyisät tilat ovat myös kulttuurin käytössä

Rokkitupa muutti helmikuun alussa keskustan Juttutuvan naapurista teollisuuskylän Pajatielle. Tänään tiistaina talossa on avoimet ovet.

Uusissa treenitiloissa on kolme kertaa enemmän tilaa vanhoihin tiloihin verrattuna. Harjoitustiloja on kaksi: nuorille Stake ja aikuisille Päksatake ja Sivulava.

Rautalankaorkesteri S3 roudasi soittokamat uusiin tiloihin meijerin yläkerran soittotiloista. Sivulava saa bändiltä kehuja.

– Maanantaina toin ensimmäisenä rumpusetin ja keskiviikkona loput soittokamat. Saman tien laitettiin kämppä kuntoon, kertoo basisti Vesa-Matti Savikko.

Hän sisusti yhdessä bändin rumpali Jari Seppälän ja kitaristi Ari-Pekka Savikon kanssa tyhjästä tilasta viihtyisän harrastuspaikan. Eristyskankaat seinillä pehmentävät tehokkaasti ääntä ja akustolevyt ovat niin ikään asianmukaisesti paikoillaan.

– Tyhjä tila kaikui. Yllätys, että akustiikka toimii näin hyvin. Tämä on melkein liian hyvä tila ollakseen totta, Vesa-Matti Savikko kehuu.

– Elintason nousu. Nyt pääsee leveästi katutasosta suoraan sisälle. Ei tarvitse roudata kamoja eikä kulkea portaissa, hän sanoo.

– Pelkkää rautalankaa on soitettu kaksi vuotta, kaksi kuukautta ja 10 päivää pari tuntia viikossa keskiviikkoiltaisin. Tämä on meidän juttu, Ari-Pekka Savikko kertoo.

– Korona sotki muita bändikuvioita, niin päädyttiin rautalankamusiikkiin ja tästä tuli hyvä harrastus. Uudet tilat kannustavat soittamaan.

Bändi on esiintynyt muun muassa syntymäpäivillä, jenkkiautonäyttelyssä, häissä ja kirjastopiknikissä.

– Yllätys se on, että meitä pyydetään soittamaan, ja kun sanomme, että pelkkää rautalankaa tiedossa, niin sitä kuulemma juuri toivotaankin, Savikko sanoo.

Kolmikko on soittanut pienestä pitäen. Soittavat melkein mitä vain soitinta, torvet ja viulut ottaa kuulemma lujille, kitarat ja bassot menee. Vesa-Matti Savikko on mukana myös bändeissä Veijon perikunta ja Yläsektori rumpalin paikalla.

Rautalankaorkesteri S3:n bravurinumero on Mandshurian Beat.

– Mutta Emma. Se on pakko soittaa joka kerta.

Musiikkia ja kulttuuria

– Rokkituvassa harjoittelee yhdeksän bändiä ja pitkästi yli 50 harrastajasoittajaa. Nivalassa bänditoiminta on vireää. Uusien tilojen myötä Nivalan kaupunki haluaa mahdollistaa bändien soittoharrastuksen, kaupungin kulttuurituottaja Eija Kaarlela toteaa.

Rokkituvan Päkstakella ja Sivulavalla harjoittelevat Rautalankaorkesteri S3, Veijon perikunta ja Yläsektori. Nuorten puolella soittavat Departure, Guinum, Kolea, Souls of Gred, Raven of the Grave ja Goats of Doom.

Soittoajan bändit varaavat itse sähköisestä ajanvarauskalenterista. Soittoaika on kello 8-22. Tila on tarkoitettu kotipitäjän bändeille.

Soittajien kanssa on tehty kirjalliset sopimukset, ja käyttäjät ovat sitoutuneet sovittuihin sääntöihin.

Rokkituvan Stake-tila on Kaarlelan mukaan sen verran iso, että siinä voi järjestää vaikka pienimuotoisia tapahtumia.

– Juuri kannettiin 30 tuolia sisään. Tiedä vaikka runoilta järjestettäisiin. Puitteet ovat loistavat ja kunnossa. Teollisuuskylän kautta saimme nopeasti viihtyisät ja valoisat harrastustilat bänditoimintaan.

Rokkitupa on Nivalan kaupungin kulttuuripalveluiden järjestämä tila. Vanhan Rokkituvan tiloja Nivalan elävän musiikin yhdistys Nelemu organisoi yhteistyössä kaupungin kanssa. Nelemu on edelleen yhteistyössä mukana, vaikka päävastuu on siirtynyt kulttuuritoimelle.

Toiminta sääntöjen mukaan

Nivalan Teollisuuskylän toimitusjohtaja Harri Poranen toteaa tyytyväisenä, että teollisuuskylästä löytyi kulttuuritoimelle ja sitä kautta paikkakunnan lukuisille bändeille sopivat treenitilat.

– Soittoharrastus on hyvä harrastus.

Poranen kuitenkin korostaa, että tila ei ole yleinen nuorisotila.

– Rokkitupa on tarkoitettu bändien harjoitustilaksi. Tila on päihteetön ja tiukan valvonnan ja sääntelyn alla. Bändit voivat käyttää tilaa sovittujen sääntöjen ja aikataulujen mukaan.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia