Mistä Kurunpuhdon teollisuusalue on saanut nimensä?

Nivalan Teollisuuskylä laajenee Kurunpuhtoon, joka sijaitsee teollisuuskylän itäreunassa Haapajärventien varrella. Alueen rakentaminen on käynnistynyt ripeästi.

 

Nivalan Teollisuuskylän alue laajeni nykyisen toimialueen itäosaan, kun kaupunki hankki varalaskupaikan vierestä Haapajärventien varresta 80 hehtaaria maata vuonna 2019 teollisuuskylän tarpeita varten. Uudelle toimialueelle on kaavoitettu 60 teollisuustonttia, ja alueen rakentaminen on alkanut.

Alun alkaen Kurunpuhto on Haapaperällä sijaitseva pieni puhto, joka on Kurun talon ympäristössä lähellä Haapaperäntien ja Kotilantien risteystä.

1960-luvun kartassa, jolloin alueella ei ollut varalaskupaikkaa eikä Haapajärventietä, Kurunpuhdon karttamerkintä on asumattomalla alueella nykyisen varalaskupaikan kohdalla Haapajärventiellä, lähellä Haapaperäntien ja Kotilantien risteystä.

Haapajärventien valmistumisen jälkeen Kurunpuhdon karttamerkintä siirtyi Haapajärventien radanpuoleiseen reunaan nykyiselle Kurunpuhdon teollisuusalueelle, jossa on myös Vierikangas-niminen vanha asuinpaikka.

Nivalan kaupunki valitsi teollisuusalueen nimeksi Kurunpuhdon perinteitä kunnioittaen. Lähtökohtana on ollut alueella oleva tuttu ja vakiintunut paikannimistö. Teollisuusalueelle ei haluttu tuntematonta, paikkakunnalle ja alueelle outoa tai vierasta nimeä. Kurunpuhdontie on myös löytänyt Kurunpuhdon teollisuusalueelta paikkansa.