Komponenttipula yllätti Crelean – Harvesterin ketjuvetopyörä valmistui ELME Studiossa mittatilaustyönä

Nivalan teollisuuskylässä toimiva Crelea Oy on valmistanut pienpuuharvestereita kohta 40 vuotta. Vuosi sitten Ari Halmetoja havahtui ensimmäistä kertaa yrittäjän urallaan siihen, että markkinoilta ei löytynyt harvesterin päähän eli kouraan ketjuvetopyörää.

Kokoonpanopöydällä Ari Halmetoja työstää pienpuuharvesterin valmiiksi. Ketjuvetopyörän valmistuksessa olivat mukana laboratorioteknikko Pekka Takanen ja kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen Nivalan Teollisuuskylä Oy:stä.

– Kävin kaikki maapallon markkinat läpi, ja maahantuojien kanssa etsittiin sopivaa osaa puoli vuotta.

– Komponenttipula on iso ongelma, varsinkin hydrauliikan ja elektroniikan osista on puute. Meinasin jo jättää kourat odottamaan vuoroaan ja keskittyä kokonaan metsäkoneiden ohjausjärjestelmien suunnitteluun.

Jotakin oli tehtävä. Varastossa olevat vetopyörät alkoivat käydä vähiin, ja tilauksia oli tiedossa.

Halmetoja otti yhteyttä Nivalan Teollisuuskylän kehittämispäällikkö Jari Tirkkoseen ongelman ratkaisemiseksi.

– Kartoitimme alkuun vaihtoehdot. Vetopyörä pyörii 12000 kierrosta minuutissa. Se vaatii tasapainoa, mittatarkkuutta ja täsmällistä sovitusta akseliosien suhteen. Lujuus tulee oikeiden materiaalien ja karkaisun myötä.

– Tiedossa oli, minkälaista osaa haettiin, mutta ei sitä, miten paljon mitat muuttuvat karkaisun myötä, Halmetoja kertoo.

Lankasahalla mittatarkkaa työtä

Ratkaisu löytyi lankasahauksesta. Se on yksi vaihtoehtoinen menetelmä osan valmistamiseksi.

Terästangosta katkaistiin vannesahalla työstettävä pala, joka sorvattiin aihioksi ja lankasahalla aihio sahattiin mittojen mukaan.

Valmistusprosessi käytiin tarkasti läpi. 3D-koordinaattimittauskoneella vetopyörä mitattiin ennen ja jälkeen karkaisun.

Onnistuneen koe-erän jälkeen vetopyöriä valmistettiin 30 kappaletta. Ideasta valmiiksi osaksi -prosessi kesti nelisen kuukautta.

Halmetoja kehuu prosessin nopeutta.

– Lähetin piirustukset, sain tiedon prosessin eri vaiheista ja hinnan työlle. Pääsin seuraamaan tuotteen valmistusta.  Laatu on erittäin hyvä.

Koko prosessi karkaisua lukuun ottamatta tapahtui Elme Studiossa.

– Ensimmäinen vetopyörä on pyörinyt vuosi sitten valmistetussa koneessa jo pitkään ja hyvin on kestänyt. Olisin joka tapauksessa joutunut teettämään osan jollakin. Mutta olisinko saanut sitä näin nopeasti ja näin laadukasta osaa, Halmetoja miettii.

Vetopyöriä Halmetoja myy tarvikkeena harvesteripäihin ja ketjusahalla varustettuun sirkkelisahaan.

– Dokumentoitu valmistusprosessi, tarkat mitat ja laatu ovat tiedossa. Nyt voin ruveta valmistamaan vetopyöriä itse.

Markkinat koti- ja ulkomailla

Ensimmäiset pienpuuharvesterit Halmetoja valmisti 1980-luvun puolivälissä yhteistyössä Meskuksen Ahdin kanssa. Ne tulivat tarpeeseen, sillä alkuperäisillä isoilla kourilla ei pysty käsittelemään pienpuuta.

AM300-merkkinen harvesteri tarjoaa koneellisen vaihtoehdon nuoren metsän kunnostukseen ja ensiharvennuksiin. Koura kaataa, oksii, karsii, mittaa ja katkoo enimmillään 30 senttistä puuta. Karsitun rangan tekemiseen koura on varsin nopea.

Koura painaa 220 kiloa. Keveytensä ansiosta se soveltuu traktoreihin, kuormaajiin sekä pieniin metsä- ja kaivinkoneisiin.

– Tämä on ollut hyvin toimiva laite. Perusmekaniikka on 1980-luvulta. Koneita kehitetään koko ajan ja joka päivä mietitään uusia ideoita. Näitä on valmistettu yli 500 kappaletta, joista minä olen tehnyt 50.

Kouran käyttäjiä ovat metsäkoneurakoitsijat kotimaassa ja ulkomailla Saksassa, Puolassa, Ruotsissa, Virossa ja Valko-Venäjällä.

 

Elme Studiolla on valmiudet tehdä metalliyrityksille nopeasti pieniä prototyypin kaltaisia sarjoja. Käytettävissä on 3D-mittauslaite, työstökoneet, lasertyöstölaite ja lankasaha. Monimutkaisissa tuotteissa, joita on lähes mahdoton valmistaa muilla menetelmillä metallin 3D-tulostin on varteen otettava vaihtoehto.

Teksti Elisa Kujala
Kuvat Jari Tirkkonen, Elisa Kujala


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia