Yläkoulun oppilaat vierailevat teollisuuskylän yrityksissä – Tehdasvierailulla teknologia-ala tulee tutuksi

Nivalassa yläkoulun oppilaat vierailevat teollisuuskylän yrityksissä ja tutustuvat paikan päällä teknologia-alan työhön, tehtäviin ja koulutukseen. Keväällä yritysvierailuihin osallistui reilut 300 oppilasta.

NTcab Oy:ssä tehdaspäällikkö Leo Tölli kertoo yläkoulun oppilaille työkoneohjaamoja valmistavan yrityksen toiminnasta.

– Nuoria innostetaan hakeutumaan metallialan haastaviin tehtäviin. Tehdasvierailuja järjestetään kuudetta vuotta yhteistyössä yritysten, yläkoulun ja Jedun kanssa, ja palaute on ollut positiivista, sanoo kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen Nivalan Teollisuuskylä Oy:stä.

Tehdaskäynnillä nuori pääsee vierailemaan huippumoderneissa tuotantotiloissa ja näkemään isojen, tietokoneilla toimivien työstökoneiden toimintaa lähietäisyydeltä. Tietoa tulee yrityksistä, osastoista, tuotantoprosesseista, tuotteista ja monipuolisista työtehtävistä.

Työkoneohjaamoja valmistavassa NTcab Oy:ssä tehdasvierailut tähtäävät yrityksen tuleviin työvoimatarpeisiin.

– Nuoria voi kiinnostaa enemmän tietotekniikkaan tukeutuvat ammatit. Meillä tietotekniikka on läsnä kaikessa toiminnassa, mutta ohjaamoiden valmistuksessa käsillä tekeminen on pääosassa, sanoo tehdaspäällikkö Leo Tölli NTcab Oy:stä.

Koulutuskeskus Jedun kanssa yritys tekee tiivistä yhteistyötä jo nuorten opiskeluaikana.

– Jedulta on ollut työharjoittelijoita vuodesta 2007 alkaen. Harjoittelujaksoilla opiskelijoilla on mahdollisuus tehdä opiskeluun kuuluvia näyttöjä. Harjoittelun myötä moni on saanut kesätyön ja myös työpaikka on voinut löytyä yrityksestämme.

Nuorten työpaikkavierailut ovat yksi keino löytää työntekijöitä. Osaajia yritys etsii määrätietoisesti vuokrafirmojen ja sosiaalisen median kautta. Ilmoituksia on eri puolilla maakuntaa digitauluissa.

– Kevään digikampanja oli tehokas ja hakemuksia tuli mukavasti. Myös perinteinen puskaradio on yhä voimissaan, Tölli sanoo.

Tuotannon työtehtäviä yrityksellä on osavalmistuksessa, pääasiassa särmäyksessä sekä teräs- ja alumiinihitsauksessa ja pintakäsittelyssä, johon sisältyvät hiekkapuhallus, pohjatyöt ja maalaus sekä varustelussa ja varastossa.

– Uusia hakuja avataan tarpeen mukaan, ja työpaikat täytetään, kun sopiva henkilö löytyy tehtävään, Tölli sanoo.

NTcab suunnittelee uutta tehdasrakennusta Kurunpuhtoon. Sen myötä monet toiminnot lisääntyvät ja tekijöitä tarvitaan. Jos tehdasrakennus toteutuu, uusien työntekijöiden haku aloitetaan Töllin mukaan hyvissä ajoin.

– Kaksivuorotyö asettaa omat rajoitteensa nuorten työllistämiseen. Kesäksi on saatu hyvin tuuraajia, Tölli sanoo.

Anttoni Niskala sai harjoittelun jälkeen kesätyön NTCab Oy:stä.

Monipuolista työtä jo harjoitteluaikana

Jedussa metallialaa opiskeleva Anttoni Niskala käsittelee tottuneesti NTcab Oy:n työkoneohjaamojen osatuotannossa isoa särmäyskonetta. Työharjoittelua on takana kuukausi, ja tunnelmat ovat myönteiset.

– Reilun vuoden kävin lukiota ja vaihdoin metallialalle. Lukiossa lukutahti oli kova. Tuntui hyvältä lähteä tekemään käsillä töitä, Niskala sanoo.

Suorasta levystä Niskala särmää ovenkahvoja, hyttien kattoja ja karmeja.

– Työ on monipuolista. Osien valmistus pitää miettiä tarkasti etukäteen, että lopputulos onnistuu suunnitellusti. Tämä on kaukana liukuhihnatyöstä. Valmistettavat osat vaihtuvat koko ajan.

Työssään Niskala sanoo tarvitsevansa erityisesti perusmatematiikkaa.

– Kulmat pitää laskea oikein. Pitää tietää, miten metalli taipuu. Tietokoneella säädetään työstettävän kappaleen arvot. Koulun särmäysopit ovat tarpeen.

Niskalan hyvin alkanut harjoittelu jatkuu kesätyönä. Syksyllä on tiedossa metalliopintojen toinen vuosi.

Metallialan koulutus kiinnostaa

Koulutuskeskus Jedun Nivalan toimipisteen koulutusjohtaja Jyrki Saarela on tyytyväinen metallialan hakijamääriin.

– Kevään yhteishaussa kone- ja tuotantotekniikan linjalle oli ensisijaisia hakijoita 28 ja toissijaisia tuplasti enemmän. Näillä hakijamäärillä Nivalassa metalliin saadaan syksyksi täydet kaksi opiskelijaryhmää.

Jedussa metallialaa voi opiskella myös Haapavedellä ja Kalajoella. Kummassakin on yksi opiskelijaryhmä. Koulutus kestää kolme vuotta. Kesäajan harjoittelut, aikaisemmat ammatilliset tutkinnot tai lukio-opinnot voivat lyhentää opiskeluajan lyhimmillään jopa reiluun vuoteen.

Perinteisen ammatillisen koulutuksen lisäksi Jedu järjestää metallialan täsmäkoulutusta yritysten tarpeisiin. Metallialalle voi pätevöityä myös oppisopimuksella ja rekrykoulutuksella. Tällä hetkellä oppisopimuskoulutus kiinnostaa erityisesti kansainvälisiä opiskelijoita.

– TE-koulutuksia järjestetään pitkin vuotta. Lähes joka kuukausi alkaa uusi metallialan koulutusjakso. Rekrykoulutus on räätälöity yrityksen tarpeeseen. Lyhyellä täsmäkoulutuksella saadaan tarvittaessa yrityksille nopeasti koulutettua työvoimaa, Saarela sanoo.

Saarelan mukaan yritykset tarjoavat opiskelijoille aktiivisesti harjoittelupaikkoja jo koulutuksen aikana.

– Opiskelijat ovat harjoittelussa useita kertoja koulutuksen aikana, ja alueen työpaikat tulevat tutuksi jo opintojen aikana. Harjoittelun kautta moni saa työpaikan. Jedusta valmistuvat opiskelijat työllistyvät hyvin paikallisiin yrityksiin, Saarela toteaa.

Tehdasvierailujen yhteydessä yläkoulun oppilaat tutustuvat alan koulutukseen Koulutuskeskus Jedun infopisteellä. ELME Studiossa on esillä metallin 3D-tulostus, josta on muodostumassa varteenotettava teknologia teollisuuteen.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia