Teräspuu-hanke auttaa yrityksiä kasvuun ja kansainvälistymään automatisoimalla tuotantoa

Hankkeen tavoitteena on Pohjois-Pohjanmaan pk-yritysten kansainvälistymisen ja viennin edistäminen sekä kilpailukyvyn ja liiketoiminnan vahvistaminen puunkäytön ja automaatioasteen lisäämiseen tähtäävillä kehitystoimilla.

TeräsPuu-hankkeen taustalla on ymmärrys tehokkaan tuotantoautomaation sekä materiaalien joustavan hyödyntämisen merkityksestä kilpailussa kansainvälisten halpatuotantomaiden kanssa. Kilpailukykyisen tuotannon lisäksi ympäristönäkökulmat ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin länsimaisessa tuotannossa.

Yhteiskunnallinen murros sekä viime vuosina tiuhaan esiintyneet kriisit ovat osaltaan vaikuttaneet ennalta-arvaamattomasti materiaalien hintakehitykseen ja saatavuuteen. Tällä hetkellä yritysten saatavilla ei ole tarpeeksi tietoa eri materiaalien korvaamisesta halvemmilla tai paremmin saatavilla olevilla vaihtoehdoilla huomioiden sovellusten vaatimukset.

Hanke tarjoaa yrityksille mahdollisuuden selvittää uudenlaisia ratkaisuja teräksen ja puun sekä muiden vaihtoehtoisten materiaalien korvaamiseksi tai yhdistämiseksi kaupallisilla tuotealueilla. Hankkeen liittorakennetutkimuksen tavoitteena on luoda uutta materiaalitietoa tutkimalla erilaisten materiaaliyhdistelmien käyttäytymistä erilaisissa kuormitustilanteissa kuten vedossa, taivutuksessa, väännössä, läpäisyssä ja palamisessa.

Materiaalien hinta ja saatavuus huomioidaan vertailussa niin, että yrityksillä on mahdollisuus muuttaa tuotteiden materiaaleja vallitsevan kaupallisen tilanteen mukaan kilpailukyvyn optimoimiseksi. Uusinta robottiteknologiaa hyödynnetään uusien automatisointiratkaisujen kehittämiseen ja demonstrointiin. Hankkeen TKI-toimintoja tuetaan digitaalisilla suunnittelu- ja simulointityökaluilla. Lisätyn todellisuuden teknologioita demonstroidaan asennettujen rakenteiden ja simulaatiomallien tarkastelussa.

Hanke toteutetaan Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmän, Centrian ja Nivalan Teollisuuskylä Oy:n (Nitek) yhteishankkeena. Hankkeen käytännön toimenpiteet on jaettu viiteen työpakettiin: TP1 – Tutkimusympäristön kehittäminen komposiittirakenteiden valmistamiseksi ja testaamiseksi erikoissovellukset huomioiden, TP2 – Komposiittirakenteiden kehittäminen, materiaali- ja rakenneominaisuuksien määrittäminen, TP3 – Robotisoitu kustannustehokas valmistus, TP4 – XR-teknologioiden hyödyntäminen valmistuksessa, TP5 – Tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuudet ja investointitarpeet.

Hanke tukee Oulun yliopiston, Centrian ja sidosverkostojen TKI-toimintojen kehittymistä. TKI-yhteistyö metalli- ja puualan toimijoiden kanssa mahdollistaa uudenlaisen yhteistyön muodostamisen ja sitä kautta innovaatioiden syntymisen.

Projekti on rahoitettu EU:n Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta (EU/EAKR) ja rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Projektin aikataulu ja budjetti: 5.2024 – 30.4.2026 / 0.86 M€

Yhteystiedot

FMT, projektipäällikkö Markku Keskitalo +358 40 7750 337, markku.keskitalo@oulu.fi
FMT, tutkimusjohtaja Antti Järvenpää +358 44 555 1633, antti.jarvenpaa@oulu.fi
Centria, projektipäällikkö Ismo Saaranen +358 50 4646 703, ismo.saaranen@centria.fi
Centria, TKI-kehittäjä (robotiikka) Simo Hakala   +358 50 5700 351, simo.hakala@centria.fi
Centria, TKI asiantuntija (XR) Juho Kuorikoski +358 50 4754 517, juho.kuorikoski@centria.fi
Nivalan Teollisuuskylä Oy, asiantuntija (rakennustekniikka) Jouni Hautala +358 40 6268 005, jouni.hautala@nitek.fi
Nivalan Teollisuuskylä Oy, asiantuntija (konepajatekniikka) Pekka Takanen +358 44 4457 230, pekka.takanen@nitek.fi

Lisätietoja

Antti Järvenpää,  +358 44 555 1633, antti.jarvenpaa@oulu.fi
Tomi Pitkäaho, +358 40 485 8219, tomi.pitkaaho@centria.fi
Jari Tirkkonen, +358 400 392 463, jari.tirkkonen@nitek.fi

Lisätietoja aiheesta antaa

Harri Poranen

Toimitusjohtaja

Vapaat toimitilat ja kehityshankkeet. Lisätietoa myös rakennushankkeista sekä niiden hankinnoista ja kilpailutuksista.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia