CoPaint Oy:ssä yläkoulun­ oppilaat perehtyivät teollisuus­maalauksen saloihin

Yläkoulun 7. luokan teknisen työn oppilaat pääsevät kevään aikana tutustumaan teollisuuskylän yrityksiin. Yksi mielenkiintoisimmista pysähdyspaikoista on CoPaint Oy, joka on erikoistunut metalli- ja muovituotteiden teolliseen maalaamiseen.

Yrittäjä Joni Niemi-Korpi esittelee CoPaint Oy:n jauhemaalauslinjastoa.

Yritysvierailun alkuun yrittäjä Joni Niemi-Korpi kertoi teollisuusmaalauksen ensimmäisen ja tärkeimmän työvaiheen, joka on maalattavan tuotteen esikäsittely.

– Puhdistus, rae- tai hiekkapuhallus ja pinnan karhennus varmistavat, että maali tarttuu kappaleen pintaan kunnolla.

CoPaint Oy:llä on käytössä kaksi maalausmenetelmää: jauhe- ja märkämaalaus.

Jauhemaalaus tapahtuu suljetussa tilassa, jossa värijauhe ruiskutetaan maalipistoolista staattisen sähkön avulla tuotteeseen. Sen jälkeen kappale siirretään uuniin, jossa jauhe sulaa ja muodostaa kovan muovimaisen pinnan.

Märkämaalaus tehdään korkeapaineruiskulla. Pienet erät ja tavallista tarkemman maalauksen kappaleet maalataan yläkannupistooleilla.

– Jauhemaalaus on ohutlevytuotteille kehitetty nopea ja märkämaalausta kustannustehokkaampi vaihtoehto. Kappaleen pitää kestää noin 200 asteen lämpötila.

Niemi-Korven johdolla oppilaat pääsivät näkemään koko teollisuusmaalaamon prosessin – esikäsittelystä uuniin ja valmiiksi maalattuun tuotteeseen saakka.

Samalla he saivat kuulla, kuinka viisi vuotta sitten perustettu yritys on hyvässä kasvussa.

– Takana on korona ja konepajateollisuuden lama. Niistä selvittiin. Viime syksynä toiminta alkoi vilkastua ja nyt työtä riittää. Asiakkaat ovat pääasiassa teollisuuskylässä, mutta myös lähikunnissa aina Oulua myöten.

Niemi-Korpi hankkii aktiivisesti uusia asiakkaita.

– Alihankintamaalaamoja, jotka pystyvät palvelemaan monipuolisesti konepajoja ja ohutlevytuotantoa tekeviä yrityksiä, ei ole monta näillä main. Uusasiakashankinta on täsmämyyntiä. Puskaradion kautta sana kiirii, ja se on parasta markkinointia.

CoPaint Oy työllistää yrittäjän lisäksi viisi henkilöä. Maalarit ovat suorittanet pintakäsittelijän ammattitutkinnon. Oppisopimuksella tutkinto kestää 1,5 vuotta.

Teknologiateollisuuteen tutustuminen jatkui ELME Studiossa, jossa Jedun opinto-ohjaajat Virpi Niku ja Päivi Lakso kertoivat Jedun koulutusmahdollisuuksista.

Metallin 3D-tulostukseen oppilaita perehdyttivät Nivalan Teollisuuskylän kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen ja laboratorioteknikko Pekka Takanen.

Teksti ja kuvat Elisa Kujala

Lisätietoja aiheesta antaa

Harri Poranen

Toimitusjohtaja

Vapaat toimitilat ja kehityshankkeet. Lisätietoa myös rakennushankkeista sekä niiden hankinnoista ja kilpailutuksista.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia