Tule sinäkin menestymään Nivalan Teollisuuskylään

Champion Door Oy

Champion Door valmistaa teollisuuskylässä kooltaan suuria kangasnosto-ovia lentokonehangaareihin, telakoille sekä teollisuuden tarpeisiin. Tuotteista 70-80% menee vientiin, mutta valmistus tapahtuu yhä Nivalassa, jossa noin 40 yrityksen 56:sta työntekijästä työskentelee.

Champion Doorin toimitusjohtaja Sami Poutanen kertoo yrityksen aloittaneen vuonna 1992 maatalouden ja teollisuuden nosto-ovista, joille oli paikallisesti paljon kysyntää. Nosto-ovet kasvoivat kerta toisensa jälkeen ja niin teki myös yrityksen liiketoiminta. Champion Doorilla on toimistot Nivalan ja Tikkurilan lisäksi Pariisissa ja Dubaissa, joten kyse on kansainvälisestä yrityksestä.

Poutasen mukaan yrityksen juuret ovat tukevasti Nivalassa. “Täältä on saatu hyvin avattua ovia maailmalle ja osaamista Nivalasta löytyy, mikä on avainasemassa meidänkin toiminnassamme. Teollisuuskylässä on suorastaan erinomaiset puitteet yrittämiselle, täällä ei tukehduta byrokratiaan. Nivalassa kohdellaan yrityksiä poikkeuksellisen hyvin ja menestystarinoita löytyy pilvin pimein. Teollisuuskylässä meillä on paljon yhteistyökumppaneita ja komponenttien valmistajia.

www.championdoor.com

 

Suomen Turvakilvet Oy

Hyvin monet arjessa näkyvät opasteet, turvakilvet ja liikennemerkit ovat lähtöisin Nivalan teollisuuskylästä, Suomen Turvakilvet Oy:n tuotantolinjastolta. Tiukkojen määräysten mukaisia turvakilpiä teollisuuden tarpeisiin valmistava yritys työllistää Nivalassa viisi henkilöä ja on toiminut alueella jo yli 30 vuotta.

Painoalan erityisosaaminen johti tilaustöihin teollisuuden alalla, jonka jälkeen osaaminen on poikinut lisää asiakkuuksia. Nivalan maantieteellinen sijainti on yksikön päällikkö Kimmo Härön mukaan täydellinen, sillä asiakkaita löytyy ympäri maata ja logistiikka on helppo järjestää mihin tahansa kotimaan kolkkaan.

“Yritys on aina toiminut Nivalassa, eikä ole käynyt mielessäkään vaihtaa sijaintia, sillä hyvät toimitilat ovat aina mahdollistaneet yritystoiminnan. Teollisuuskylästä löytyy lisäksi monipuolista osaamista pienellä alueella ja luonnollisesti meillä on myös paljon asiakkaita lähialueella”, Härö kertoo.

www.suomenturvakilvet.fi

 

DEN Finland Oy

DEN Finland Oy:n Nivalan tehdas valmistaa Designtalon, Ainoakodin ja Talliosakkeen elementit Nivalassa. Elementtejä on valmistettu Nivalan Teollisuuskylässä jo 15 vuoden ajan. Aiemmin pre-cut-menetelmällä toiminut silloinen Pohjolan Designtalo Oy siirtyi Nivalaan sopivan tontin ja toimitilojen järjestyessä nopealla aikataululla vuonna 2005. Elementtien valmistus aloitettiin vuonna 2006.

Tuotantojohtaja Ville Vähäsöyringin mukaan taustalla oli yrityksen voimakas kasvu ja halu siirtyä pre-cut-menetelmästä elementtien valmistukseen, pois säiden armoilta. “Nivalan Teollisuuskylä pystyi tarjoamaan meille tämän kaiken luotettavasti ja nopeasti, mikä teki meistä nivalalaisen toimijan. Ja kyllähän Nivala on hyvä paikka; lähellä on ammattikoulu, joka tuottaa alalle osaavaa työvoimaa. Pohjois-Pohjanmaalla on muutenkin todella hyvät ja sitoutuneet, työllensä omistautuneet työntekijät. Se on meidän vahvuutemme”, Vähäsöyrinki kertoo DEN Finlandin taustoista Nivalassa. Paikallisesti yritys työllistää noin 50 henkilöä, joista suurin osa on tuotannossa. Kokonaisuudessaan DEN Finlandilla työntekijöitä on hieman alle 500.

Ville Vähäsöyrinki näkee teollisuuskylän muodostaman kokonaisuuden yritysten toimintaa tukevana asiana. “Paikallisten yrittäjien kanssa meillä on erilaisia yhteistyökuvioita ja kyllä se hyvä kokonaisuus muodostuu sitä kautta.”

www.den.fi

 

Best Glass Oy

Lasituotteita, ikkunoita ja ovia rakennusteollisuudelle valmistava Best Glass Oy on toiminut Nivalassa jo 10 vuotta ja työllistää paikallisesti 100 henkilöä kahdessa tehtaassaan. Ruotsin tehtaassaan yrityksen palveluksessa on noin 20 työntekijää.

Best Glass Oy:n operatiivinen johtaja Teemu Ohtamaa kertoo yrityksen saaneen alkunsa yrittäjyyden kipinästä, joka kyti voimakkaana alalla vuodesta 1993 lähtien työskennelleen Ohtamaan sisimmässä. Oman yrityksen perustaminen Nivalaan oli miehen mukaan rohkea, mutta oikea päätös. “Nivala on maantieteellisesti hyvä paikka, asiakkaat ovat joka suunnassa kutakuinkin saman matkan päässä, joten tämä on keskeinen paikka ikkuna- ja ovitehtaille”, Ohtamaa kertoo.

Nivalan Teollisuuskylä ja sen yrittäjät saavat Ohtamaalta kiitosta. “Kaikki Nivalassa toimii todella hyvin, yhteistyö yritysten välillä on suorastaan esimerkillistä. Teollisuuskylän kanssa oli helppo lähteä liikkeelle, saimme paljon tukea ja apua aloitusvaiheessa ja kasvun myötä investoinnit uusiin tiloihin on pystytty aloittamaan nopeasti ja sujuvasti.”

www.bestglass.fi

 

Pro Estore Oy

Äärimmäisen tarkkaa hienomekaniikkaa valmistuu Nivalan Teollisuuskylässä Pro Estore Oy:ssä. Yritys tuottaa komponentteja hoitoalalle, aseteollisuudelle, autoteollisuudelle, maatalouskoneisiin ja käytännössä kaikkiin kohteisiin, missä hienomekaniikkaa tarvitaan.

Viime syksynä 20-vuotissyntymäpäiviään viettänyt yritys työllistää Nivalassa 54 henkilöä ja Rovaniemellä 11, toimittaen tuotteitaan koko Suomeen. Nivalaan Pro Estore päätyi toimitusjohtaja Tommi Löytynojan mukaan huolellisen taustatutkimuksen lopputuloksena. “Lähikuntien vaihtoehdot katseltiin läpi ja huomattiin, että Nivalan teollisuuskylästä löytyi paitsi sopivat tilat, myös paljon pinnoittajia, hitsaajia ja muita metallialan toimijoita, joten se tarjosi aloittelevalle yritykselle turvallisen pohjan. Myös ensimmäiset asiakkaat löytyivät teollisuuskylästä”, Löytynoja kertoo.

Nivalan Teollisuuskylä saa Tommi Löytynojalta vahvan suosituksen uusille yrittäjille. “Aloittavalle yritykselle tarjotaan mahdollisuus vuokrata toimivia tiloja, ja mekin aloitimme vuokralla muiden tiloissa, mutta nykyiset tilamme on rakennettu meitä varten. Vuokratiloissa toimiminen antaa meille mahdollisuuden keskittyä omaan tekemiseemme. Sijoitamme koneisiin ja laitteisiin, emme kiinteistöihin. Tämä on mahdollistanut myös nopean kasvun.”

www.proestore.com

 

Lasitek Oy

Terassi- ja parvekelasituksista kokonaisiin terasseihin ja tuulilasien vaihtoon – kaiken tämän tarjoaa Lasitek Oy, joka toimii Nivalan Teollisuuskylässä. Lasitekin toimitusjohtaja Juho Junttila kertoo yrityksen saaneen alkunsa Nivalan Teollisuuskylässä, jossa toiminta jatkuu. “Vuonna 2012 ensiaskeleensa ottanut yritys siirtyi meidän omistukseemme vuonna 2018. Olemme olleet tyytyväisiä Nivalan Teollisuuskylän tiloihin. Kaksi vuotta sitten siirryimme isompiin tiloihin. Aina on sopiva paikka löytynyt.”

Lasitek Oy tekee asennuksia noin 150 kilometrin säteellä omien asentajien lisäksi kahden sopimustimpurin avustuksella. Tuotetoimituksia lähtee ympäri maata. Päätuotteena toimivat terassilasitukset ovat olleet alusta asti yrityksen ydinosaamista. Saunojen ja suihkujen lasiseiniä valmistetaan tuotannon neljän työntekijän hyppysissä yhä enemmän.

Nivalan teollisuuskylän yhteishenki saa Junttilalta kiitosta. “Ympärillä on paljon yrityksiä, joilta saa apua, jos haluamme suunnitella tai kokeilla jotain uutta, eikä kauemmas tarvitse lähteä. Yrittäjät ovat kokonaisuudessaan todella mukavaa porukkaa ja apua voi aina kysyä”, hän kiittelee naapuriyrityksiä.

www.lasitek.fi

 

NTcab Oy

NTcab Oy valmistaa Nivalan Teollisuuskylässä työkoneohjaamoita muun muassa kaivoskoneisiin, puutavaranostureihin ja erilaisiin materiaalinkäsittelylaitteisiin. Noin 50 työntekijän voimin Nivalassa valmistuu vuosittain satoja kappaleita erilaisia ohjaamoita.

NTcabin toimitusjohtaja Antti Hyyryläisen mukaan Nivalan Teollisuuskylä tarjoaa yrityksen toiminnalle erinomaiset puitteet. Yritykset voivat keskittyä ydinosaamiseensa, samalla kun Teollisuuskylä huolehtii puitteista sekä niiden räätälöinnistä asiakkaidensa tarpeisiin. “Teollisuuskylässä oli aikoinaan valmiit kaavoitukset ja hallipohjat, joten hallin vuokraaminen oli helppoa ja dynaamista. Tarpeisiin pystytään vastaamaan esimerkiksi laajennuksilla, mikä mahdollistaa joustavan kasvun”, Hyyryläinen kertoo.

Vuodesta 1983 saakka toimineen yrityksen toimitusjohtaja Hyyryläisen mielestä Nivalan Teollisuuskylä on sijainniltaan loistava, sillä maantieteellisessä keskiössä toimiminen mahdollistaa helpon logistiikan ympäri maata. “Sijainnilla on suuri merkitys, mutta myös Teollisuuskylän palveluiden joustavuus ja turhan byrokratian karsiminen tehokkaan toiminnan nimissä ovat merkittävä etu.”

www.ntcab.fi

 

Takanen MR Oy

Maanrakennuksen ammattilaisyritys Takanen MR Oy toteuttaa laadukkaat maanrakennustyöt aina yksittäisistä omakotitaloista suuriin teollisuuskohteisiin. Nivalassa 15 henkilöä työllistävän yrityksen palveluksessa on kaiken kaikkiaan 60 työntekijää. Kaikki sai alkunsa vuonna 1970 Martti Takasen kuorma-autosta, jolla hän toimitti hiekkaa ja soraa Sieviin ja lähikuntiin. Nykyään Takanen MR Oy toimii koko Suomen alueella, tavoitteenaan olla alan kärkiyritys Suomessa.

“Teollisuuskylästä meille löytyi sopivat toimitilat ja toiminnan keskiönä Nivalan teollisuuskylä on varsin oivallinen paikka”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Juha Takanen. Maanrakennuksen lisäksi yrityksen päätoimialaan kuuluu maa-aineksen myynti.

Nivalan teollisuuskylässä on Takasen mukaan paljon hyviä puolia, mutta kaksi avaintekijää hän nostaa erityisesti esille. “Kiinteistön lisäksi ympärillämme on paljon toimintaa tukevia yrityksiä, joten verkostoituminen on ollut helppoa.”

www.takanen.fi

 

Mecapinta Oy

Pintakäsittely- ja lasermerkintäpalveluihin erikoistunut Mecapinta Oy palvelee metallialan yrityksiä ympäri Suomea ja on merkittävä kumppani metallituotteita valmistavassa verkostossa. Vuonna 1994 perustettu, Nivalassa alusta asti toiminut yritys työllistää noin 30 henkilöä.

Yritys sai alkunsa, kun metallin pintakäsittelyn tarve oli paikkakunnalla olemassa, mutta tekijöitä ei alueelta löytynyt. Iso osa asiakkaista sijoittuu Nivalan lisäksi Vaasan ja Oulun väliselle alueelle. Sijainti keskellä Suomea on Mecapinta Oy:n teknisen johtajan Juha Vähäsöyringin mielestä ihanteellinen. “Lähialueella on paljon mekaniikan alan toimijoita, jotka ovat asiakkaitamme. Toimialueemme ulottuu paljon kauemmaksi. Yrityksellä on yhteiset juuret Mecanovan kanssa, joka perustettiin aikoinaan Nivalaan, joten tämä on meille luontainen paikka. Asiakassuhteemme ovat tiiviitä ja sujuvia sekä osin todella pitkäikäisiä.”

Mecapinta Oy jatkojalostaa asiakkaidensa valmistamia metalliosia erilaisilla käsittelyillä, pinnoitteilla ja lasermerkinnöillä. Pinnoituksella voidaan parantaa muun muassa tuotteiden sähkönjohtavuutta, mutta myös muita ominaisuuksia kestävästi ja tehokkaasti.

www.mecapinta.fi

 

Mecaplan Oy

Tuotekehityksen ja teknisen suunnittelun palveluyritys Mecaplan Oy tarjoaa kattavat suunnittelupalvelut useille teollisuudenaloille muun muassa sähkö-, energia-, koneenrakennus-, medical- ja marine-teollisuudelle. 20-vuotissyntymäpäiviään viettävän yrityksen koti on Nivalassa. Toimipisteitä on neljällä muulla paikkakunnalla. Mecaplan työllistää 35 henkilöä, joista 12 työskentelee Nivalan teollisuuskylässä.

“Pitkäaikaiset, työlleen omistautuneet työntekijät ovat Nivalan tunnusomainen piirre, mitä arvostamme suuresti. Nivalasta löytyy meille tärkeä tutkimus- ja kehitysympäristö, teemme yhteistyötä esimerkiksi Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin kanssa”, Mecaplan Oy:n toimitusjohtaja Henri Kneckt kertoo.

Nivalan Teollisuuskylä on Knecktin mukaan aktiivinen tilojen ja palveluiden kehittämisessä, luoden yritykselle luontaisen ja vaivattoman ympäristön toiminnalleen. Monipuolinen teollisuus on Teollisuuskylän selkeä valttikortti. “Meillä – kuten varmasti valtaosalla alueen yrityksistä – on alihankkijoita teollisuuskylässä. Tämä helpottaa yhteistyötä eri alojen yritysten välillä. Yhdestä keskittymästä löytyy niin paljon eri alojen osaamista, että yhteistoiminta on hyvin saumatonta”, Kneckt kiittelee.

www.mecaplan.fi

 

Ravintola Aitta

Teknologiakeskus Nitekin tiloissa toimiva Ravintola Aitta ravitsee herkullisilla skandinaavisilla lounaillaan päivittäin 50-100 nälkäistä työntekijää niin teollisuuskylän ympäristöstä kuin kaupungistakin saakka. Aitan ravintolapäällikkönä on toiminut elokuun alusta saakka Paula Aho, jonka ensikosketus Aitan keittiöön tapahtui jo nuorena opiskelijana. Tällä hetkellä kolme työntekijää työllistävä ravintola on saanut lounasasiakkailtaan erinomaisen vastaanoton.

“Perinteisen kotiruoan rinnalle tämä meidän skandinaavinen linjamme tuntuu sopivan oikein hyvin, ja onhan teollisuuskylässä paljon potentiaalia myös ravintolan näkökulmasta”, Aho kertoo. Kun hänelle tarjottiin ravintolapäällikön paikkaa Aitassa, lopullinen päätös syntyi asiakasnäkökulman ansiosta – Ahon äiti nimittäin kehui ravintolaa vuolaasti, sillä hän on yksi ravintolan kanta-asiakkaista. Samaa uskollisuutta ravintolassa näkee tuttujen kasvojen myötä päivittäin, mikä luonnollisesti lämmittää ravintolapäällikön sydäntä. Lounaspalveluiden lisäksi Aitta tarjoaa asiakkailleen myös Nitekin tilavaraukset ja kokoustarjoilut sekä Löyly-saunakabinetin ylläpidon.

Ahon mukaan Nivalan Teollisuuskylän toiminta on suorastaan esimerkillistä – pyyntöihin ja kyselyihin vastataan välittömästi ja asiakasyrityksistä huolehditaan todella hyvin. Nivalan sekä teollisuuskylän kasvu ja yritystiheys tuovat Ahon mukaan alueelle kaikin tavoin potentiaalia. “Ainakin meidän osaltamme yritysten tarpeisiin on vastattu todella nopeasti, joten yritysten toiminnan kasvulle ja uusien synnylle on Nivalassa hyvät edellytykset. Itse näen Nivalan Teollisuuskylässä paljon potentiaalia”, Aho kiittelee.

www.foodandco.fi/ravintolat/Ravintolat-kaupungeittain/nivala/ravintola-aitta/

 

Keskipiste Leader

Keskipiste-Leader Ry on maaseudun kehittämisyhdistys, jonka tehtävänä on ohjata EU-rahoitusta maaseudun yritysten ja yhteisöjen toiminnan kehittämiseen. Nivalassa 25 vuoden ajan toiminut yhdistys aktivoi, auttaa ja neuvoo yrityksiä ja yhteisöjä neljän työntekijän voimin Teknologiakeskus Nitekissä.

Keskipiste-Leaderin toiminnanjohtaja Ilkka Peltola kertoo yhdistyksen toimivan kahdessa seutukunnassa ja kahdeksassa kunnassa, jotka sijoittuvat melko tasaisesti Nivalan ympärille, minkä vuoksi Nivalan teollisuuskylä toimii erinomaisena asemapaikkana. “Teollisuuskylän toiminta yritysten ja kehittämisorganisaatioiden välillä on yksi tärkeä syy sille, miksi Nivala on meidän toimipaikkamme”, Peltola kertoo. Teollisuuskylä ohjaa usein uusia yritysasiakkaitaan hakemaan rahoitusta toiminnan kehittämiseen Keskipiste-Leaderilta, kun taas yhdistys osaa ohjata toimitiloja etsivät yritykset ja yhteisöt Nivalan Teollisuuskylän juttusille.

Keskipiste-Leader on Nivalan ja muun toimialueensa yrityskentässä merkittävä tekijä, sillä yhdistyksen kautta yrityksille ohjautuu vuosittain keskimäärin 50-60 Leader-tukea, mutta pienemmät rahoitukset nuorisotoiminnalle ja yhteisöille mukaan luettuna rahoituksia järjestyy yli 100 kappaletta joka vuosi.

https://keskipisteleader.fi

 

Grynos Oy

Nivalassa Nitekin tiloissa toimiva Grynos Oy toteuttaa yritysten toiminnanohjausjärjestelmiä eri teollisuudenalojen tarpeisiin, pääpainon ollessa lasiteollisuudelle räätälöity ERP-järjestelmä. Grynosin käsialaa on myös oppilaitoksille suunnattu järjestelmä Grynos Opinto. Toimitusjohtaja Anssi Ruotsalaisen mukaan asiakkaita on Oulusta Helsinkiin saakka, mutta myös ulkomailla Ruotsissa ja Latviassa.

Yrityksenä Grynos näki päivänvalon vuonna 2008 ja on alusta saakka toiminut Nivalassa Nitekin rakennuksessa. Ruotsalaisen mukaan vielä koskaan ei ole tullut vastaan syitä toimia muualla kuin Nivalassa, vaikka toinen toimisto löytyykin Ylivieskasta ja kolmas on parhaillaan suunnitteilla Ouluun. Yrittäjänä Nivalassa jo vuodesta 1997 toiminut Ruotsalainen kiittelee Nivalan puitteita yritystoiminnalle kaikessa kattavuudessaan, aina tiloista yhteistyömahdollisuuksiin saakka.

“Teollisuuskylä on meille erinomainen paikka toimia, sillä tarvittaessa isommat tilat järjestyvät erittäin nopeasti ja kaikki tarvittava on lähellä”, Anssi Ruotsalainen kertoo. Vuosien varrella he ovat huomanneet, että muilla paikkakunnilla varsinkin pienemmille yrityksille sopivien tilojen löytäminen on vähintäänkin haastavaa, mutta Nivalassa näin ei ole. “Kyllä Nivalan Teollisuuskylässä pyritään tekemään toiminta mahdollisimman helpoksi, oli sitten kyseessä pieni tai suuri yritys”, Ruotsalainen sanoo.

www.grynos.com

 

Akkuser Oy

AkkuSer vastaanottaa ja kierrättää kaikki Suomesta kerätyt kannettavat akut ja paristot Nivalan teollisuuskylässä. Lähes 30 henkilöä työllistävä yritys kierrättää myös litiumioniakkuja, joita heille toimitetaan Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta saakka. Vuonna 2005 perustettu yritys yhdisti perustajiensa aiemmat taustat akku- ja kaivosteollisuudesta, mistä syntyi idea raaka-aineiden keräämiseen juuri akuista.

Kierrätettävät akut ja paristot lajitellaan yrityksen linjastoilla manuaalisesti, minkä jälkeen ne murskataan ja murskatusta materiaalista erotellaan eri metalleja sisältäviä rikasteita. Metallipitoiset rikasteet toimitetaan eteenpäin eri metallien jalostajille, joten kierrätettävät raaka-aineet päätyvät lopulta takaisin tuotantoon.

Nivalassa yritys on toiminut alusta saakka, eikä toimitusjohtaja Tommi Karjalainen näe syytä miksi toiminta siirrettäisiin muualle.
“Teollisuuskylän kanssa yhteistyö on toiminut hyvin ja muun muassa toimitilojen laajennukset ovat järjestyneet mutkitta. Ja onhan Nivalan sijainti hyvin keskeinen maantieteellisesti, sillä meille toimitetaan tuottajayhteisöiltä kaikki Suomessa kierrätettävät akut ja paristot. Lisäksi metallinjalostaja-asiakkaita löytyy lähialueilta.”

www.akkuser.fi

 

Peltisepänliike M. Paakki

Peltiseppä Mika Paakki perusti yrityksensä vuonna 2013 yhden miehen voimin, mutta tänä päivänä yritys työllistää keskimäärin 10 työntekijää, kesäisin muutamia enemmän. Yritykseltä hoituvat rakennustyöt, LVI-nuohoukset ja likipitäen kaikki, mihin pelti liittyy. Yksinyrittäjänä aloittanut toimitusjohtaja Paakki on varsin tyytyväinen siihen, että pystyy työllistämään paikallisia ammattilaisia kasvavassa yrityksessään.

“16-vuotiaana aloitin peltisepän urani ja kun täkäläinen työnantaja vuonna 2013 eläköityi, kannusti hän yrittäjyyteen. Muutama asiakaskin häneltä periytyi, joten toiminta sai hyvän startin ja tilat puolestaan järjestyivät Nivalan Teollisuuskylän avustamana”, Paakki kertoo yrityksen historiasta. Nykyiset toimitilat ovat niin ikään Nivalan teollisuuskylässä, mutta erikoisen niistä tekee se, että Paakin yritys on ollut niitä myös rakentamassa. Ikkuna- ja piipunpelleistä lähtien pajalla taipuvat monipuoliset profiilit niin yritys- kuin yksityisasiakkaillekin.

Teollisuuskylän toiminta on Paakille tuttua niin vuokralaisena kuin alihankkijanakin, ja kiitosta hän jakaa mielellään: “Aikoinaan avustettiin hyvin alkuun mm. Leader-tukirahoituksen turvin ja toimintaa on tuettu monin tavoin. Täällä asiat tapahtuvat nopeasti ja joustavasti, ja tuntuu, että muilla paikkakunnilla jopa kadehditaan Nivalan Teollisuuskylän erinomaista toimintaa.”