Tule sinäkin menestymään Nivalan Teollisuuskylään

Champion Door Oy

Champion Door valmistaa teollisuuskylässä kooltaan suuria kangasnosto-ovia lentokonehangaareihin, telakoille sekä teollisuuden tarpeisiin. Tuotteista 70-80% menee vientiin, mutta valmistus tapahtuu yhä Nivalassa, jossa noin 40 yrityksen 56:sta työntekijästä työskentelee.

Champion Doorin toimitusjohtaja Sami Poutanen kertoo yrityksen aloittaneen vuonna 1992 maatalouden ja teollisuuden nosto-ovista, joille oli paikallisesti paljon kysyntää. Nosto-ovet kasvoivat kerta toisensa jälkeen ja niin teki myös yrityksen liiketoiminta. Champion Doorilla on toimistot Nivalan ja Tikkurilan lisäksi Pariisissa ja Dubaissa, joten kyse on kansainvälisestä yrityksestä.

Poutasen mukaan yrityksen juuret ovat tukevasti Nivalassa. “Täältä on saatu hyvin avattua ovia maailmalle ja osaamista Nivalasta löytyy, mikä on avainasemassa meidänkin toiminnassamme. Teollisuuskylässä on suorastaan erinomaiset puitteet yrittämiselle, täällä ei tukehduta byrokratiaan. Nivalassa kohdellaan yrityksiä poikkeuksellisen hyvin ja menestystarinoita löytyy pilvin pimein. Teollisuuskylässä meillä on paljon yhteistyökumppaneita ja komponenttien valmistajia.

www.championdoor.com

 

Suomen Turvakilvet Oy

Hyvin monet arjessa näkyvät opasteet, turvakilvet ja liikennemerkit ovat lähtöisin Nivalan teollisuuskylästä, Suomen Turvakilvet Oy:n tuotantolinjastolta. Tiukkojen määräysten mukaisia turvakilpiä teollisuuden tarpeisiin valmistava yritys työllistää Nivalassa viisi henkilöä ja on toiminut alueella jo yli 30 vuotta.

Painoalan erityisosaaminen johti tilaustöihin teollisuuden alalla, jonka jälkeen osaaminen on poikinut lisää asiakkuuksia. Nivalan maantieteellinen sijainti on yksikön päällikkö Kimmo Härön mukaan täydellinen, sillä asiakkaita löytyy ympäri maata ja logistiikka on helppo järjestää mihin tahansa kotimaan kolkkaan.

“Yritys on aina toiminut Nivalassa, eikä ole käynyt mielessäkään vaihtaa sijaintia, sillä hyvät toimitilat ovat aina mahdollistaneet yritystoiminnan. Teollisuuskylästä löytyy lisäksi monipuolista osaamista pienellä alueella ja luonnollisesti meillä on myös paljon asiakkaita lähialueella”, Härö kertoo.

www.suomenturvakilvet.fi

 

DEN Finland Oy

DEN Finland Oy:n Nivalan tehdas valmistaa Designtalon, Ainoakodin ja Talliosakkeen elementit Nivalassa. Elementtejä on valmistettu Nivalan Teollisuuskylässä jo 15 vuoden ajan. Aiemmin pre-cut-menetelmällä toiminut silloinen Pohjolan Designtalo Oy siirtyi Nivalaan sopivan tontin ja toimitilojen järjestyessä nopealla aikataululla vuonna 2005. Elementtien valmistus aloitettiin vuonna 2006.

Tuotantojohtaja Ville Vähäsöyringin mukaan taustalla oli yrityksen voimakas kasvu ja halu siirtyä pre-cut-menetelmästä elementtien valmistukseen, pois säiden armoilta. “Nivalan Teollisuuskylä pystyi tarjoamaan meille tämän kaiken luotettavasti ja nopeasti, mikä teki meistä nivalalaisen toimijan. Ja kyllähän Nivala on hyvä paikka; lähellä on ammattikoulu, joka tuottaa alalle osaavaa työvoimaa. Pohjois-Pohjanmaalla on muutenkin todella hyvät ja sitoutuneet, työllensä omistautuneet työntekijät. Se on meidän vahvuutemme”, Vähäsöyrinki kertoo DEN Finlandin taustoista Nivalassa. Paikallisesti yritys työllistää noin 50 henkilöä, joista suurin osa on tuotannossa. Kokonaisuudessaan DEN Finlandilla työntekijöitä on hieman alle 500.

Ville Vähäsöyrinki näkee teollisuuskylän muodostaman kokonaisuuden yritysten toimintaa tukevana asiana. “Paikallisten yrittäjien kanssa meillä on erilaisia yhteistyökuvioita ja kyllä se hyvä kokonaisuus muodostuu sitä kautta.”

www.den.fi

 

Best Glass Oy

Lasituotteita, ikkunoita ja ovia rakennusteollisuudelle valmistava Best Glass Oy on toiminut Nivalassa jo 10 vuotta ja työllistää paikallisesti 100 henkilöä kahdessa tehtaassaan. Ruotsin tehtaassaan yrityksen palveluksessa on noin 20 työntekijää.

Best Glass Oy:n operatiivinen johtaja Teemu Ohtamaa kertoo yrityksen saaneen alkunsa yrittäjyyden kipinästä, joka kyti voimakkaana alalla vuodesta 1993 lähtien työskennelleen Ohtamaan sisimmässä. Oman yrityksen perustaminen Nivalaan oli miehen mukaan rohkea, mutta oikea päätös. “Nivala on maantieteellisesti hyvä paikka, asiakkaat ovat joka suunnassa kutakuinkin saman matkan päässä, joten tämä on keskeinen paikka ikkuna- ja ovitehtaille”, Ohtamaa kertoo.

Nivalan Teollisuuskylä ja sen yrittäjät saavat Ohtamaalta kiitosta. “Kaikki Nivalassa toimii todella hyvin, yhteistyö yritysten välillä on suorastaan esimerkillistä. Teollisuuskylän kanssa oli helppo lähteä liikkeelle, saimme paljon tukea ja apua aloitusvaiheessa ja kasvun myötä investoinnit uusiin tiloihin on pystytty aloittamaan nopeasti ja sujuvasti.”

www.bestglass.fi

 

Pro Estore Oy

Äärimmäisen tarkkaa hienomekaniikkaa valmistuu Nivalan Teollisuuskylässä Pro Estore Oy:ssä. Yritys tuottaa komponentteja hoitoalalle, aseteollisuudelle, autoteollisuudelle, maatalouskoneisiin ja käytännössä kaikkiin kohteisiin, missä hienomekaniikkaa tarvitaan.

Viime syksynä 20-vuotissyntymäpäiviään viettänyt yritys työllistää Nivalassa 54 henkilöä ja Rovaniemellä 11, toimittaen tuotteitaan koko Suomeen. Nivalaan Pro Estore päätyi toimitusjohtaja Tommi Löytynojan mukaan huolellisen taustatutkimuksen lopputuloksena. “Lähikuntien vaihtoehdot katseltiin läpi ja huomattiin, että Nivalan teollisuuskylästä löytyi paitsi sopivat tilat, myös paljon pinnoittajia, hitsaajia ja muita metallialan toimijoita, joten se tarjosi aloittelevalle yritykselle turvallisen pohjan. Myös ensimmäiset asiakkaat löytyivät teollisuuskylästä”, Löytynoja kertoo.

Nivalan Teollisuuskylä saa Tommi Löytynojalta vahvan suosituksen uusille yrittäjille. “Aloittavalle yritykselle tarjotaan mahdollisuus vuokrata toimivia tiloja, ja mekin aloitimme vuokralla muiden tiloissa, mutta nykyiset tilamme on rakennettu meitä varten. Vuokratiloissa toimiminen antaa meille mahdollisuuden keskittyä omaan tekemiseemme. Sijoitamme koneisiin ja laitteisiin, emme kiinteistöihin. Tämä on mahdollistanut myös nopean kasvun.”

www.proestore.com

 

Lasitek Oy

Terassi- ja parvekelasituksista kokonaisiin terasseihin ja tuulilasien vaihtoon – kaiken tämän tarjoaa Lasitek Oy, joka toimii Nivalan Teollisuuskylässä. Lasitekin toimitusjohtaja Juho Junttila kertoo yrityksen saaneen alkunsa Nivalan Teollisuuskylässä, jossa toiminta jatkuu. “Vuonna 2012 ensiaskeleensa ottanut yritys siirtyi meidän omistukseemme vuonna 2018. Olemme olleet tyytyväisiä Nivalan Teollisuuskylän tiloihin. Kaksi vuotta sitten siirryimme isompiin tiloihin. Aina on sopiva paikka löytynyt.”

Lasitek Oy tekee asennuksia noin 150 kilometrin säteellä omien asentajien lisäksi kahden sopimustimpurin avustuksella. Tuotetoimituksia lähtee ympäri maata. Päätuotteena toimivat terassilasitukset ovat olleet alusta asti yrityksen ydinosaamista. Saunojen ja suihkujen lasiseiniä valmistetaan tuotannon neljän työntekijän hyppysissä yhä enemmän.

Nivalan teollisuuskylän yhteishenki saa Junttilalta kiitosta. “Ympärillä on paljon yrityksiä, joilta saa apua, jos haluamme suunnitella tai kokeilla jotain uutta, eikä kauemmas tarvitse lähteä. Yrittäjät ovat kokonaisuudessaan todella mukavaa porukkaa ja apua voi aina kysyä”, hän kiittelee naapuriyrityksiä.

www.lasitek.fi

 

NTcab Oy

NTcab Oy valmistaa Nivalan Teollisuuskylässä työkoneohjaamoita muun muassa kaivoskoneisiin, puutavaranostureihin ja erilaisiin materiaalinkäsittelylaitteisiin. Noin 50 työntekijän voimin Nivalassa valmistuu vuosittain satoja kappaleita erilaisia ohjaamoita.

NTcabin toimitusjohtaja Antti Hyyryläisen mukaan Nivalan Teollisuuskylä tarjoaa yrityksen toiminnalle erinomaiset puitteet. Yritykset voivat keskittyä ydinosaamiseensa, samalla kun Teollisuuskylä huolehtii puitteista sekä niiden räätälöinnistä asiakkaidensa tarpeisiin. “Teollisuuskylässä oli aikoinaan valmiit kaavoitukset ja hallipohjat, joten hallin vuokraaminen oli helppoa ja dynaamista. Tarpeisiin pystytään vastaamaan esimerkiksi laajennuksilla, mikä mahdollistaa joustavan kasvun”, Hyyryläinen kertoo.

Vuodesta 1983 saakka toimineen yrityksen toimitusjohtaja Hyyryläisen mielestä Nivalan Teollisuuskylä on sijainniltaan loistava, sillä maantieteellisessä keskiössä toimiminen mahdollistaa helpon logistiikan ympäri maata. “Sijainnilla on suuri merkitys, mutta myös Teollisuuskylän palveluiden joustavuus ja turhan byrokratian karsiminen tehokkaan toiminnan nimissä ovat merkittävä etu.”

www.ntcab.fi

 

Takanen MR Oy

Maanrakennuksen ammattilaisyritys Takanen MR Oy toteuttaa laadukkaat maanrakennustyöt aina yksittäisistä omakotitaloista suuriin teollisuuskohteisiin. Nivalassa 15 henkilöä työllistävän yrityksen palveluksessa on kaiken kaikkiaan 60 työntekijää. Kaikki sai alkunsa vuonna 1970 Martti Takasen kuorma-autosta, jolla hän toimitti hiekkaa ja soraa Sieviin ja lähikuntiin. Nykyään Takanen MR Oy toimii koko Suomen alueella, tavoitteenaan olla alan kärkiyritys Suomessa.

“Teollisuuskylästä meille löytyi sopivat toimitilat ja toiminnan keskiönä Nivalan teollisuuskylä on varsin oivallinen paikka”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Juha Takanen. Maanrakennuksen lisäksi yrityksen päätoimialaan kuuluu maa-aineksen myynti.

Nivalan teollisuuskylässä on Takasen mukaan paljon hyviä puolia, mutta kaksi avaintekijää hän nostaa erityisesti esille. “Kiinteistön lisäksi ympärillämme on paljon toimintaa tukevia yrityksiä, joten verkostoituminen on ollut helppoa.”

www.takanen.fi

 

Mecapinta Oy

Pintakäsittely- ja lasermerkintäpalveluihin erikoistunut Mecapinta Oy palvelee metallialan yrityksiä ympäri Suomea ja on merkittävä kumppani metallituotteita valmistavassa verkostossa. Vuonna 1994 perustettu, Nivalassa alusta asti toiminut yritys työllistää noin 30 henkilöä.

Yritys sai alkunsa, kun metallin pintakäsittelyn tarve oli paikkakunnalla olemassa, mutta tekijöitä ei alueelta löytynyt. Iso osa asiakkaista sijoittuu Nivalan lisäksi Vaasan ja Oulun väliselle alueelle. Sijainti keskellä Suomea on Mecapinta Oy:n teknisen johtajan Juha Vähäsöyringin mielestä ihanteellinen. “Lähialueella on paljon mekaniikan alan toimijoita, jotka ovat asiakkaitamme. Toimialueemme ulottuu paljon kauemmaksi. Yrityksellä on yhteiset juuret Mecanovan kanssa, joka perustettiin aikoinaan Nivalaan, joten tämä on meille luontainen paikka. Asiakassuhteemme ovat tiiviitä ja sujuvia sekä osin todella pitkäikäisiä.”

Mecapinta Oy jatkojalostaa asiakkaidensa valmistamia metalliosia erilaisilla käsittelyillä, pinnoitteilla ja lasermerkinnöillä. Pinnoituksella voidaan parantaa muun muassa tuotteiden sähkönjohtavuutta, mutta myös muita ominaisuuksia kestävästi ja tehokkaasti.

www.mecapinta.fi

 

Mecaplan Oy

Tuotekehityksen ja teknisen suunnittelun palveluyritys Mecaplan Oy tarjoaa kattavat suunnittelupalvelut useille teollisuudenaloille mm. sähkö-, energia-, koneenrakennus-, medical- ja marine-teollisuudelle. 20-vuotissyntymäpäiviään viettävän yrityksen koti on Nivalassa. Toimipisteitä on neljällä muulla paikkakunnalla. Mecaplan työllistää 35 henkilöä, joista 12 työskentelee Nivalan teollisuuskylässä.

“Pitkäaikaiset, työlleen omistautuneet työntekijät ovat Nivalan tunnusomainen piirre, mitä arvostamme suuresti. Nivalasta löytyy meille tärkeä tutkimus- ja kehitysympäristö, teemme yhteistyötä esim. Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin kanssa”, Mecaplan Oy:n toimitusjohtaja Henri Kneckt kertoo.

Nivalan Teollisuuskylä on Knecktin mukaan aktiivinen tilojen ja palveluiden kehittämisessä, luoden yritykselle luontaisen ja vaivattoman ympäristön toiminnalleen. Monipuolinen teollisuus on Teollisuuskylän selkeä valttikortti. “Meillä – kuten varmasti valtaosalla alueen yrityksistä – on alihankkijoita teollisuuskylässä. Tämä helpottaa yhteistyötä eri alojen yritysten välillä. Yhdestä keskittymästä löytyy niin paljon eri alojen osaamista, että yhteistoiminta on hyvin saumatonta”, Kneckt kiittelee.

www.mecaplan.fi