Sapuska sulki ovensa – Nitekiin pääsee kulkukoodilla – Sovi tapaaminen ennakkoon

– Tunnelmat ovat surulliset. Aivan itkettää, kuvaavat Sapuskan yrittäjät Mari Lohela ja Kirsi Rautio keskiviikkoaamun tunnelmia. Lounasravintolan ovet he päättivät sulkea uusien ohjeiden myötä heti, sillä vaihtoehtoja ei ole.

– Ravintoloita kehotetaan laittamaan ovet kiinni välittömästi, mutta viimeistään lauantaina. Nyt ajamme toimintaa alas ja siivoamme paikat. Parempia aikoja odotellessa, Lohela sanoo.

– Yrityksen eteen on tehty kaikki mahdollinen. Take away -toiminta eli ruuan myyminen ulos olisi mahdollista. Mutta se on varsin pienimuotoista toimintaa, ja kulut olisivat suuremmat kuin tulot.

Sapuskan yrittäjäkaksikko on elänyt jo viikon ajan päivä kerrallaan. Lounasruokailijoiden määrä väheni heti ensimmäisten rajoitusten myötä muutamaan kymmeneen päivässä ja etätyöhön siirtyminen vei loputkin kävijät.

Kulut juoksevat, vaikka liiketoimintaa ei ole. Tilanne huolestuttaa sekä yrityksen kannalta että henkilökohtaisesti.

– Yrittäjälle tilanne on katastrofi, koska olemme kaiken tuen ulkopuolella. Onko meillä mahdollista lomauttaa itsemme, Rautio kyselee ja odottaa hallitukselta selkeitä päätöksiä yrittäjien tilanteeseen.

Kaikki ravintolat, kahvilat, kuppilat, baarit ja yökerhot ovat kiinni toukokuun loppuun saakka ellei muuta ohjeistusta tule.

Mitä sitten tapahtuu, sitä Sapuskan yrittäjät eivät osaa sanoa.

– Asian sisäistämiseen menee muutama päivä. Tulevaa on vaikea suunnitella. Lenkille pitää lähteä päätä tuulettamaan ja miettimään rauhassa asioita.

Teknologiakeskus Nitekin kokous- ja ravintolapalvelut ovat olleet pois käytöstä jo viikon ajan, ja yritykset ovat ohjeistaneet henkilökuntaa siirtymään etätyöhön. Sapuskan päätöksen myötä myös Nitekin ovet menevät keskiviikkona kiinni.

– Nitek laitetaan tehosiivoukseen, Teollisuuskylän toimitusjohtaja Harri Poranen sanoo.

Nitekissä toimivat yritykset työskentelevät Porasen mukaan poikkeusoloista huolimatta koko ajan. Nitekiin ja työpaikalle pääsee kulkukoodilla. Mahdollisista tapaamisista kannattaa sopia yritysten kanssa aina etukäteen. Teollisuuskylän henkilökunta on tavattavissa puhelimitse ja sähköpostitse.

– Tähän mennessä palvelut ja sähköiset yhteydet ovat toimineet hyvin. Jos yrityksellä on tarve järjestää tiloja uudestaan, nyt on sen aika, Poranen sanoo.

Teksti Elisa Kujala
Kuva Mari Lohela