Poliisikoirien koulutuspäivä tuo koirapartiot Nivalan teollisuuskylän maastoon

Poliisikoira Retu (2,5 v.) on lähdössä tarkastamaan löytyykö toimistorakennuksesta luvattomia tunkeutujia.


Tänään keskiviikkona 20 poliisikoiraa ja saman verran koiranohjaajia liikkuu sujuvasti Nivalan teollisuuskylän alueella.

Kyseessä on Oulun poliisilaitoksen koiranohjaajien koulutuspäivä, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa eri puolilla maakuntaa. Viimeksi poliisikoirat jalkautuivat Nivalan maastoon viisi vuotta sitten.

Jokilaaksojen alueen poliisikoiranohjaajien järjestämään tapahtumaan tulee partiokoiria Oulusta, Kainuusta, Kuusamosta ja Jokilaaksojen alueelta.

Koirat ovat rodultaan saksanpaimenkoiria ja belgianpaimenkoiria. Nuorimmat koirat ovat iältään 9 kuukautta ja vanhimmat 11 vuotta. Nivalan teollisuuskylän alue soveltuu koulutuspäivän suunnittelusta vastaavan poliisi Jussi Jyrkän mukaan erinomaisesti koirien koulutukseen.

– Alueella on monenlaista maastoa. On nurmi ja metsäalueita, isoja parkkipaikkoja ja lukuisia piilopaikkoja. Meidän alueella on melko paljon teollisuusalueille kohdistuvia omaisuusrikoksia. Päivän aikana tehdään koirien koulutustason mukaisia harjoituksia, jäljittämistä ja henkilöetsintää niin metsä- kuin taajama-alueellakin, Jyrkkä kertoo.

Koulutus alkaa aamuvarhaisella ja kestää pitkälle iltaan. Teollisuuskylän alueen lisäksi koirapartiot liikkuvat Nivalan keskustassa ja eri puolilla paikkakunnan maastoja.

Koirat työskentelevät Jyrkän mukaan sujuvasti ihmisten parissa ja ohjaajat pitävät niistä huolen.

– Koiranohjaaja tietää koiran tarpeet, ja koulutus suunnitellaan sen mukaan etukäteen.

Kuvat: Jussi Jyrkkä
Teksti: Elisa Kujala

Poliisikoirantaimi Roope (11 kk) jäljestää taajama-alueella.