Nival Elektro Oy valmistaa ajoneuvoihin lisävalojen kytkentäsarjat – Tuotteen markkinat ovat Pohjoismaissa


Tapio Mehtälä esittelee Nival Elektro Oy:n uusinta tuotetta, entistä tehokkaampaa ajoneuvon lisävalojen kytkentäsarjaa.


Nivalan Teollisuuskylässä metalli- ja puualan yritysten joukossa on yksi elektroniikka- ja sähköalan yritys. Savenvalajantiellä Teknologiakeskus Nitekin kupeessa Nival Elektro Oy valmistaa henkilöautoihin ja raskaan kaluston tarpeisiin sähkölaitteita, akkulatureita sekä lisävalojen kytkentä- ja johtosarjoja.

Tuotteet menevät tukkurin kautta kaikkiin Pohjoismaihin. Asiakkaita ovat autotarvike- ja merkkiliikkeet sekä autosähkökorjaamot. Yritys työllistää kolme henkilöä. Nykyisellä kapasiteetilla tuotteita valmistuu 20 000 kappaleen vuosivauhtia.

– Sain asiakkaaltani ratkaisevan vinkin tuoteideasta, ja keskityin lisävalojen kytkentäsarjan suunnitteluun. Se oli hyvä päätös. Huomasin nopeasti, että tuotteelle on markkinat ja kysyntä on kasvussa, sanoo yrittäjä Tapio Mehtälä.

Ennen Nival Elektron perustamista Mehtälä toimi autokorjaamoyrittäjänä lähes 30 vuotta. Siinä sivussa hän suunnitteli monenlaisia ajoneuvojen sähkölaitteita kuten ajovalomuisti, jännitteenalentaja, lämmityslaitteen pyöritysnopeuden säästäjä ja tihkurele. Ensimmäiset laitteet olivat markkinoilla jo 1980-luvun puolivälissä.

– Autojen korjaus ei enää innostanut. Minulla oli suuri hinku päästä valmistamaan erilaisia tuotteita sähkölaitteisiin. Ideoita syntyi koko ajan, Mehtälä kertoo.

2000-luvulla tuotantoon tulivat H7-lampunsäästäjä ja erilaiset akkulaturit.

– Moottorilämmitteisellä termostaattiohjauksella varustetusta akkulaturista sain vauhtia markkinoille.

Nyt latureita valmistuu harvakseltaan. Päätuote on ajoneuvojen lisävalojen kytkentäsarja, johon kuuluu yhdeksän erilaista tuotetta erilaisine kytkentä-, jatkojohto- ja katkaisijasarjoineen. Erilaisia johtosarjoja valmistuu entistä enemmän.

Tuotteet Mehtälä suunnittelee itse prototyyppiä myöten. Piirtää piirilevyt ja kehittelee komponentit pakkauksen asennusohjeita myöten.

Varsinainen tuotteistaminen ideasta valmiiksi tuotteeksi tapahtuu yhteistyöverkostossa, jossa on mukana lukuisia paikallisia yrityksiä, alihankkijoita ja Koulutuskeskus JEDU, josta tulee osaavia ICT-alan harjoittelijoita.

Valmis tuote on monen toimijan yhteistyön tulos. Mehtälä on mukana tuotannossa. Valmistus, kokoonpano, asennus, testaus, pakkaus ja lähetys tapahtuu yrityksen tiloissa.

 

Nival Elektrossa erilaisia kytkentäsarjoja valmistuu 20 000 kappaleen vuosivauhtia. Markkinat ovat Pohjoismaissa.

– Yleensä markkinoilla on valmiit kotelot moniin tarpeisiin, mutta uudelle kytkentäsarjalle ei sellaista löytynyt. Otin yhteyttä Elme Studioon, jossa ideoitiin mallin pohjalta sopiva versio. Eikä mennyt kauaa, kun muovikotelolle löytyi tekijä.

Teollisuuskylässä olevat 200 neliön toimitilat ja sijanti ovat Mehtälän mukaan erittäin hyvät.

– Kaikki yhteistyökumppanit ja palvelut ovat lähellä. Nitekistä saan neuvot ja ohjeet tukihakemusten tekemiseen ja yrityksen perustamiseen. Pienelle yritykselle sillä on iso merkitys.

Tulevaisuuden Mehtälä näkee valoisana. Tuotteiden kysyntä kasvaa, ja yritys investoi uusiin laitteisiin.

– Työ on innostavaa ja ideoita riittää. Olen onnistunut saamaan hyvät työntekijät. Nykyisiä tuotantomenetelmiä kehitetään ja uusia tuotteita tehdään asiakkaiden tarpeiden mukaan.

 

Teksti ja kuvat Elisa Kujala