Maaseutunäyttely järjestetään Nivalassa – Tiilimaan alue on kuin tehty näyttelyä varten, Nivalan Teollisuuskylän toimitusjohtaja Harri Poranen sanoo

Maaseutunäyttelyn näyttelypäällikkö Pekka Ruostetsaari ja Nivalan Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtaja Harri Poranen tutustumassa reilun 30 hehtaarin näyttelyalueeseen.


Nivalassa järjestetään Pohjois-Suomen isoin maaseutunäyttely 19.-20.8.2022. Tapahtumapaikka on Tiilimaan alue Nivalan keskustan läheisyydessä. Kävijöitä odotetaan 10 000.

– Tiilimaan laaja peltoaukea on kuin tehty maaseutunäyttelyä varten. Sijainti valtateiden varrella on hyvä, pelto on kovapohjaista nurmea ja tilaa riittää maan johtavien konekauppiaiden osastoille, suurille koneille ja työnäytöksille, Nivalan Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtaja Harri Poranen sanoo.

Tiilimaan 32 hehtaarin alueelle Teollisuuskylä rakentaa uutta liiketoimintojen keskittymää.

– Tarjolla on tontti- ja toimitilaratkaisuja uusille tuotannollisille ja kaupallisille yrityksille. Tilat rakentaa Teollisuuskylä tai yritys itse, Poranen kertoo.

Tiilimaan alueella on ennestään painoalan yritys ja päiväkoti. Kesäkuussa paikalliselle yritykselle valmistui uusi 1500 neliön tuotantotila. Tiiliruukin moderni teollisuushalli on pienyrityksille.

Tiilimaan rakentaminen käynnistyi reilut 10 vuotta sitten. Valtateiden risteykseen rakennettiin kiertoliittymä ja kevyen liikenteen väylät. Lisäksi tehtiin kaksi katuliittymää, valaistusta ja linja-autopysäkkejä rakennettiin lisää. Vuonna 2011 alueelle suunniteltiin kauppakeskusta ja liikenneasemaa.

– Nyt aluetta kehitetään uusin ajatuksin tulevaisuuden kauppapaikaksi, Poranen sanoo.

Nivala tunnetaan vahvana maatalouspitäjänä. Lähes 50 vuotta sitten Teollisuuskylä perustettiin ajatuksella, että maatalouden rinnalle tuodaan teollisuustuotantoa teollisuuskyläympäristössä.

Maidon ja lihan tuotannossa paikkakunta on Suomen kärkikuntia. Maatiloja on reilut 300, robottinavetat ovat isoja ja peltoa on viljelyksessä reilut 18 000 hehtaaria.

Nivalan Teollisuuskylä on Suomen suurin. Alueella on sata yritystä ja tuhat työpaikkaa. Toimialue laajenee yrityskeskittymän itäosaan Kurunpuhtoon, jossa on 80 hehtaaria tilaa uusille teollisuustonteille.

Nivalassa maatalous ja teollisuus elävät sujuvasti rinnakkain. Teollisuuskylän projektityöntekijät edistävät muun muassa biokaasulaitoksen rakentamista alueelle.

– Perinteisesti Nivalan hyvinvoinnin perusta on maataloudessa. Maatilat ovat isoja ja elinvoimaisia. Kannan syvää huolta koko alkutuotannon kannattavuudesta energiakriisin ja tuotantokustannusten nousun vuoksi, Poranen toteaa.

Maaseutunäyttelyn järjestäminen on 10 500 asukkaan paikkakunnalle iso mahdollisuus.

– Tiilimaan tämän hetken kohteet ovat valmiit, ja avustamme mahdollisuuksien mukaan näyttelyn järjestämisessä. On mukava, että koronasuositusten purun jälkeen Nivalassa voidaan tarjota näyttelyvieraille iso elämyksellinen tapahtuma, jossa on esillä alan viimeisin tieto ja tekniikka. Toivottavasti sää suosii tapahtumaa. Tervetuloa Nivalaan.

Maaseutunäyttelyssä Teollisuuskylä esittelee monipuolisia palvelujaan, muun muassa biokaasuhanketta.

Erikoisuutena työnäytökset

– Maaseutunäyttelyssä on esillä maa- ja metsätalouden uusimmat koneet, laitteet ja ratkaisut, alan suurimmat yritykset asiantuntijoineen, tietoa, taitoa, verkostoja, nähtävää ja kuultavaa, sanoo näyttelypäällikkö Pekka Ruostetsaari.

– Näytteilleasettajia on sata, ja uusia tulijoita ilmoittautuu päivittäin. Alueelle mahtuu 200 osastoa.

Erikoisuutena ovat maatalouden nykyaikaista teknologiaa esittelevät työnäytökset, joissa muokataan maata, kynnetään, karhitaan, niitetään, paalataan, silputaan rehua ja levitetään kalkkia.

– Meillä on kokemusta työnäytösten järjestämisestä ja palaute on ollut positiivista. Näytöksissä pääsee vertailemaan koneita paikan päällä ja työn jälki kertoo puolestaan. Kun säilörehu on korjattu, on maanmuokkausnäytöksen vuoro, Ruostetsaari toteaa.

Työnäytökset järjestää AgroTeknoa-hanke Tiilimaan alueen oikealla puolella.

Näyttelyn pääsisäänkäynti on Tiilimaan vasemmalla puolella, johon on keskitetty päälavan tapahtumat, näyttelyosastot, traktorit, aurat, pienkuormaajat, puimurit, metsäkoneet ja laitteet, klapikoneet, kurottajat, perinnekonealue, omatoimityönäytökset ja ravintola.

Paikalla ovat monet yhteiskunnalliset toimijat. Kainuun prikaati esittelee puolustusvoimien kalustoa, Jokipelastus tuo paloautoja ja poliisi poliisiautoja. Alueen yritykset, yhdistykset ja hanketoimijat esittelevät monipuolista toimintaansa.

Myyntiosastolla myydään kaikkea mahdollista, t-paitaa, karkkia, lippiksiä, puukkoja ja kuksia.

Lapsille ja nuorille on leikkiosasto, poniajelua ja kotieläinpiha: lampaat, vasikat ja alpakat. Tutustumisen arvoinen tapaus on 1-vuotias terapiasonni, joka on tottunut näyttelykävijä.

Perjantaina päälavan paneelissa on aiheena suomalaisen maatalouden tulevaisuus, ruokaturva ja omavaraisuus. Paneeliin on tulossa nimekkäitä keskustelijoita, europarlamentaarikkoja sekä yhteistyökumppaneiden edustajia.

Lauantaina päälavalla keskustellaan uusiutuvasta energiasta ja maatalouden energiaratkaisuista.

Esiintyjistä ovat varmistuneet Rautalankaduo Kaiku, Herra Kivisen Puutarhatontut, The Rolling Beat, Soiva Siili ja Lauluyhtye Kuutama.

Tapahtuman ravintolaan on panostettu. Koulutuskuntayhtymä Jedu valmistaa monipuolisen lounaan erikoisruokavaliot huomioiden. Kahvipisteitä ja makkaranmyyntiä on eri puolilla näyttelyaluetta.

Näyttelyalueen rakentaminen aloitetaan pari viikkoa ennen tapahtumaa. Parkkipaikat sijaitsevat raviradalla, josta on jatkuva linja-autokuljetus näyttelyalueelle.

Maaseutunäyttely on koko perheen tapahtuma. Tiedossa on elämyksiä kaiken ikäisille. Näyttely on avoinna pe 19.8. klo 10-17 ja la 20.8. klo 10-16.

Maaseutunäyttelyn järjestää Nivalan kaupunki. Pääyhteistyökumppaneita ovat Maaseudun Tulevaisuus, Suomalainen Maaseutu, Agco Suomi, Osk Pohjolan Maito ja Valio.

Edellisen kerran Nivalassa on järjestetty maatalousnäyttely vuonna 1967.

Maaseutunäyttelyn ohjelma
https://maaseutunayttely.nivala.fi/ohjelma/

kotisivut: https://maaseutunayttely.nivala.fi/
Facebook: Nivalan maaseutunäyttely
Instagram: nivalan_maaseutunayttely

Teksti ja kuva Elisa Kujala