Lauri Gummerus keskittyy kevään kisoihin kotikonnuilla


Vuokatissa Kainuun Talvikisoissa joulukuussa 2018 Aapo Taipaleen ottamassa valokuvassa Lauri Gummerus on menossa 15 kilometrin perinteisen kilpailun lähtöpaikalle.


Vuokatin urheiluopiston lähellä reilut viisi vuotta asunut Lauri Gummerus on viettänyt viikonpäivät kotikonnuilla Sarjankylällä ja keskittynyt kevään viimeisiin kisoihin. Harjoittelun lomassa hän on pitänyt hiihtokoulua ja osallistunut kotona maatalon töihin.

– Juuri nyt valmistaudun viikonloppuna Haapajärvellä pidettäviin nuorten SM-kisoihin. Hiihdän alle 23-vuotiaiden sarjassa viimeistä vuotta. Tiedossa on perinteinen 15 kilometriä ja vapaalla tyylillä 30 kilometriä.

Hiihtokuntoa Gummerus kehuu parhaaksi koko talvena.

– Alkuvuonna oli jopa ylikuntoa havaittavissa. Nyt on kova kiire mennä ladulla eteenpäin, kun kausi lähenee loppua. Harjoitukset on mennyt hyvin. Kisoja on ollut lähes joka viikonloppu.

Hiihtokilometrejä kertyy viikossa reilut 400 harjoitukset ja kilpailut mukaan lukien. Kevään kisakauden jälkeen Gummerus suunnistaa viikoksi Lapin hiihtomaastoihin. Toiveissa on aurinkoiset kelit, sillä tavoitteena on hiihtää niin paljon kuin päivän aikana ennättää.

Uransa mielenkiintoisimman kisan Gummerus sanoo hiihtäneensä kevättalvella 2016 Romaniassa nuorten MM-kisoissa.

– Kisapaikalla oli 16 astetta lämmintä. Lumi oli ajettu tosi kaukaa, ja se oli varsin likaista. Keli oli hidas ja raskas. Perinteisellä 10 kilometrillä sijoitus oli 7.

Lauri Gummerus harrastaa metsätöitä moottorisahan kanssa ja polttopuiden tekoa. Siinä näkee työn jäljen heti.

 

Mielimatka on 15 kilometriä vapaalla tyylillä.

– Se on kestävyyttä vaativa suoritus, jonka pystyy hiihtämään suhteellisen kovaa. Koko matkan ajan voi haastaa itseä ja päästellä täysillä. Keskityn vain kilpailuun. Suoritus kestään 40 minuuttia, ja sen ajan olen omanlaisessa tilassa. Jos välillä jostakin kiristää, niin aina matkan jälkeen on hyvä mieli.

Gummeruksella on 40 suksiparia, joista kilpailukäytössä on 22. Kilpailuissa suksia huoltaa viiden miehen joukko.

– Hiihto on välineurheilua, ja hyvällä suksella on iso merkitys. Suksen profiilin pitää olla kunnossa ja voitelu kohdallaan. Onnistunut voitelu parantaa suksen luistoa jopa 10 prosenttia. Jos hyvä hiihtäjä saa huonon suksen, sillä ei pääse mihinkään, jos vastassa on huippuhiihtäjät.

Hiilikuitusauvat Gummerus säilyttää tarkasti säilytyskotelossa, sillä pienikin isku aiheuttaa sauvaan hiushalkeaman eikä se kestä kisakäyttöä.

Hiihto on viehättänyt Gummerusta 1-vuotiaasta lähtien, jolloin hän laittoi ensimmäisen kerran sukset jalkaan. Teini-ikäisenä heräsi haaveet hiihdon ammattiurasta. Nyt hiihto on päätyö.

– Ihan helpoin ammatti tämä ei ole. Säännöllisyys on päivän sana, ja monet asiat tapahtuvat rutiinilla. Päivä alkaa treenillä oli sitten joulu tai juhannus. Syöminenkin on eräänlaista rutiinia.

– Hiihto on antanut minulle jo nyt valtavasti. Olen nähnyt paljon eri maita ja kaupunkeja, tutustunut erilaisiin ihmisiin ja saanut hyviä verkostoja. Olen oppinut maailmalla katsomaan elämää laajasti ja monelta kantilta. Mistään en ole jäänyt paitsi, Gummerus miettii.

Sponsoreita hiihtäjälupaus on saanut kotipitäjästä mukavasti. Nivalan Teollisuuskylä on yksi merkittävimmistä tukijoista.

– Sponsoreilla on iso merkitys. Tukijoukot mahdollistavat sen, että voin hiihtää päätoimisesti ja katsoa, mihin resurssini riittävät. Kyllä minä maailmalla kilpaillessani muistan kotiseutua ja tukijoita. Kun minä onnistun, niin kotiväki ja sponsorit ovat tyytyväisiä.

Joku päivä Gummerus haluaa olla maailman paras hiihtäjä. Tiedossa on, että se vaatii paljon työtä ja tuurillakin on tekijänsä. Seuraavat arvokisat ovat vuonna 2021.

– Kyllä pitää olla ainakin parempi kuin norjalaiset, Gummerus sanoo.