Kurunpuhdon rakentaminen alkoi kaukolämpöverkon urakoilla

Maanrakennus B. Dahlbacka Oy:n porarit Mikko Paavola ja Jukka Mikkola urakoivat kaukolämpöverkolle kolme tienalitusta.


Kurunpuhdon teollisuusalueen maanrakennustyöt käynnistyivät Pajatien ja Ravitien kulmassa pääsiäisen jälkeen tiistaina, jolloin kaukolämpölaitos aloitti runkoverkon vetämisen suunnitteilla oleville teollisuustonteille.

Nivalan Teollisuuskylällä on Kurunpuhdossa uutta tonttimaata 75 hehtaaria. Alueen suunnittelu käynnistyi viime syksynä ja etenee koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta huolimatta.

– Maailma menee eteenpäin ja meidän on katsottava tulevaan. Viimeksi viikko sitten tuli uusia asiakaskyselyjä, joten sekin puoltaa sitä, että suunnitelmia on edistettävä. Rakentaminen voidaan aloittaa vaikka heti, toimitusjohtaja Harri Poranen sanoo.

Tekniikka viedään alueelle nyt, että valmius tonteille ja teollisuushalleille on olemassa, ja vettä, sähköä ja lämpöä tulee yritysten tarpeisiin.

Kurunpuhdon alueen kaava saa lainvoiman ensi syksynä.  Tarvittaessa rakentamaan päästään nopeasti.

– Tarjolla on monenlaista tonttia, ja sitä saa mitä haluaa. Myöhemmin se on vaikeampaa, kun tiestö valmistuu alueelle. Nyt saa valita parhaan paikan golfkentän läheltä tai radan varrelta.

Poranen myöntää, että koronavirus vaikuttaa eri tavoin yritysten investointihalukkuuteen.

– Maailma ei lopu tähän ja elämää on koronan jälkeen. Toki realistinen pitää olla. On hyvä muistaa, että nyt yrityksillä on matala korkotaso, ja tänä vuonna irtaimelle omaisuudelle on kirjanpidossa lisäpoistojen mahdollisuus.

 

Nivalan Teollisuuskylässä ja Kaukolämpö Oy:ssa toimitaan poikkeustilan rajoitusten mukaan ja toiminta jatkuu niin normaalina kuin mahdollista, toteavat toimitusjohtajat Harri Poranen ja Hannu Petäistö.

Runkolinjan rakentaminen käynnistyi suunnitellusti huhtikuussa ja kestää kesäkuulle. Runkoverkkoa varten tehdään kolme tienalitusta.

Nivalan Kaukolämpö Oy:n toimitusjohtaja Hannu Petäistön mukaan runkolinja kulkee Pajatien eteläpuolta Hopeatien liittymästä noin 800 metriä Haapajärven suuntaan.

– Se mahdollistaa kymmenen suurehkon teollisuushallin lämmityksen. Jatkossa runkolinjan alkupäätä vahvistetaan. Se on iso ja tarpeellinen projekti, sillä liitetään sitä seuraavat kymmenen uutta teollisuushallia kaukolämpöön.

Verkon laajentuminen mahdollistaa myös olemassa olevien kiinteistöjen liittämisen lähienergialla tuotettuun kaukolämpöön.

Nyt väliaikaisen lämmityksen varassa Kurunpuhdossa oleva ensimmäinen kiinteistö liitetään kaukolämpöön alkukesästä.

 

Urakoitsijat

Hitsaus ja putken rakennus: Ollin Putkityö Oy.

Alitukset: Maanrakennus B. Dahlbacka Oy.

Kaivuupalvelut: Urakointipalvelu Karvosenoja Ay.

Kaukolämpöputket: Logstor Finland Oy.

Murskeet ja maamassat: mm. Kuljetuspolar Oy.

Tuenta- ja asetepuut: Tmi Mikko Päivärinta.

Lisäksi useita pienempiä kokonaisuuksia hankitaan soveltuvin osin paikallisilta yrityksiltä.

 

Tienalitukset tehdään tehokkaalla porausmenetelmällä, joka hajottaa isotkin kivet pieneksi murskeeksi.

 

Teksti ja kuvat Elisa Kujala