Arvo-hanke edistää vähähiilisyyttä – jätepuun ja muovin kierrättämisellä yrityksille selvää säästöä


Eka-Sorvaus on säästänyt rahaa ja energiaa vaihtamalla halliin ovet, ikkunat ja led-valot. Seuraavaksi Jari Harjula ja Mika Häkkilä hakevat säästöjä ja työviihtyvyyttä ilmastointi- ja lämmöntalteenottoratkaisuilla.

Nivalan Teollisuuskylässä ja lähialueella elokuussa alkanut Arvo-hanke selvittää, miten yrityksissä syntyviä sivuvirtoja, kuten jätepuuta, pakkausmateriaalia ja muovia voidaan hyödyntää ja kierrättää paikalliseksi.

– Esimerkiksi voitaisiin perustaa yritysten oma ”kirpputori”, jossa välitettäisiin muun muassa ylijäämäpuuta ja metallia. Myös sähköautojen latauspisteen hankinta Nivalan Teknologiakeskus Nitekin pihalle selvitetään, kertoo projektipäällikkö Ulla Lehtinen Kerttu Saalasti Instituutista.

Hankkeessa tehdään energiasäästöselvityksiä ja kannustetaan yrityksiä ottamaan käyttöön ratkaisuja, jotka säästävät energiaa ja edistävät vähähiilisyyttä.

-Esimerkiksi led-lamput hallitiloissa, yhteiset hankinnat ja kuljetukset voisivat tuoda merkittäviä säästöjä. Yritykset voivatkin tehdä hankkeessa nopeita kierrätykseen ja energian säästämiseen liittyviä kokeiluja, Lehtinen toteaa.

Tutkimusjohtaja Ossi Kotavaaran johdolla tutkitaan, mikä olisi alueelle mahdollisesti tulevaisuudessa rakennettavan biokaasutuotantoyksikön paras sijoituspaikka, jos huomioidaan maatilojen sijainti ja kuljetukset.

Maatilojen raaka-aineen eli lannan määrän perusteella voidaan mitoittaa eri alueilla kannattavat biokaasuyksiköt ja kuljetusten kokonaiskustannukset ja ekologisuus käyttäen paikkatietoperusteista laskentaa.

Teollisuuskylässä toimiva Eka-Sorvaus Oy on saanut merkittäviä hyötyjä energiansäästöhankkeella. Toimitusjohtaja Jari Harjula ja tuotantopäällikkö Mika Häkkilä kertoivat, että vuonna 2003 rakennetun 1 200 neliömetrin teollisuushalliin uusittiin ovet, ikkunat vaihdettiin eristyslaseihin ja loistelamput ledeihin pari vuotta sitten. Remontin tuloksena hallin valoisuus parani, mikä on lisännyt työtehokkuutta ja turvallisuutta. Yhtään led-lamppua ei ole myöskään mennyt vaihtoon.

Yrityksessä arvioidaan, että energiaa on säästynyt 27 600 kWh vuodessa eli noin kahden omakotitalon verran. Hiilidioksidipäästöt ovat myös pienentyneet 3 900 kiloa vuodessa. Investoinnin vuosituotto on noin 15 prosenttia. Homma kannattaa ja seuraavaksi selvitetään ilmastoinnin parantamista ja lämmön talteenottoa, vakuuttavat Harjula ja Häkkilä.

ARVO eli Vähähiilinen yritysekosysteemi maaseudun ratkaisuna kestävään kasvuun –projektin toteutuksesta vuosina 2020–21 vastaavat Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti ja NIHAK. Hankkeen budjetti on 299 544 euroa. Pohjois-Pohjanmaan liiton (EAKR) lisäksi hanketta rahoittavat Nivalan kaupunki, Nivalan Teollisuuskylä Oy ja Nivalan Kaukolämpö Oy.

Lisätietoja: Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry, Arvo-hanke, Jouni Kolvanki puh. +358 50 3223128, jouni.kolvanki(at)nihak.fi